1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavebnictví je z krize venku, tvrdí analytici.Stavaři nesouhlasí

Zeriav1Praha - České stavebnictví po letech propadu začalo růst, pomáhají mu hlavně státní zakázky, komentují analytici údaje Českého statistického úřadu.

Podle nich v září vzrostla stavební výroba meziročně o 9,5 procenta. Stavaři ale optimismus mírní.

Růst táhlo hlavně inženýrské stavitelství, které se zvýšilo o 19,2 procenta. Stavaři také začali stavět více nových bytů, zahájili jich 1957, což je meziroční růst o 7,2 procenta.

Zlepšení výkonu stavebnictví pomáhá podle ředitele analytické společnosti CEEC Research Jiřího Vacka růst objemu veřejných zakázek. "Stát za první tři čtvrtletí letošního roku zadal stavebním firmám zakázky za více než 88 miliard korun, což je nárůst o 22,7 procenta oproti minulému roku," uvedl. V roce 2015 očekává výraznější zlepšení. "Růst by měla zejména výstavba infrastruktury, na kterou jsou již rozpočty připravené. Možnou brzdou a výrazným rizikovým faktorem je ale nedostatek přidělených projektů," uvedl.

Analytik ČSOB Petr Dufek však upozorňuje na nízkou srovnávací základnu z loňského roku. "Optimismus nad tak vysokým růstem trochu bledne při pohledu na předchozí měsíce nebo na loňské výrazně nízké srovnávací základy. I tak je však vidět, že se toto odvětví od svého dna odlepilo," uvedl. Pozitivně hodnotí i bytovou výstavbu, kterou ženě vzhůru zvýšená poptávka na realitním trhu. "Nízké úrokové sazby u hypoték spolu s příznivou náladou spotřebitelů vrací chuť investovat do vlastního bydlení," podotkl. Naopak pozemní stavitelství podle něj stále zaostává.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš očekávání mírní. "Zatímco mnozí ekonomové jásají nad každou desetinou procenta růstu, která podle nich znamená, že se stavebnictví odrazilo ode dna, stavbaři jsou ve svých prognózách opatrnější. Pro letošní rok očekáváme pomalý růst," sdělil Matyáš. Stabilnější zlepšení lze prý čekat až v příštím roce. "Musí ale pokračovat investiční politika státu i privátních investorů a ochota občanů investovat do výstavby domů a bytů," dodal.

Dufek naznačil, že se statistika do konce letošního roku může zhoršit. "Výsledky stavebnictví v závěru roku budou silně pod vlivem klimatických podmínek. Stačí si vzpomenout na loňskou mírnou zimu, která čísla ze stavebnictví posunula výrazně vzhůru," upozornil.

12.11.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...