1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavebnictví má růst pomaleji

house workerČeské stavebnictví v příštím roce vzroste o 4,5 procenta. Ředitelé velkých stavebních firem mírní optimismus, když v předchozím odhadu počítali s růstem o 5,8 procenta.

Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví, kterou představila analytická společnost CEEC Research ve spolupráci se SGCP, divize Weber.
Podle údajů Českého statistického úřadu stavebnictví loni po pětiletém poklesu vzrostlo o 4,3 procenta. Letos by mělo podle odhadu stavebních manažerů přidat 6,6 procenta. V roce 2017 očekávají stavební manažeři růst o další tři procenta. „Očekávám mírný růst, který bude ovlivňován připraveností zadavatelů čerpat evropské dotace a podobou nového zákona o zadávání veřejných zakázek a zákonem o EIA,“ uvedl generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát.
„Na trhu lze vnímat větší ochotu investovat do infrastruktury, ale i do oblasti rezidenční a komerční výstavby. Stavební trh je nyní transparentnější a následuje pozitivní vývoj české ekonomiky,“ řekl statutární ředitel Skanska Roman Wieczorek.
„Růst stavebnictví je letos tažen zejména výrazným zvyšováním investic v oblasti dopravní infrastruktury. To je financováno hlavně veřejnými investory, kteří se snaží o dočerpání evropských fondů. V příštím roce bude sektor tažen spíše pozemním stavitelstvím, které je financováno zejména z privátních zdrojů,“ očekává ředitel CEEC Research Jiří Vacek.
Růst očekávají manažeři stavebních firem napříč sektorem. Optimističtější jsou malé a střední společnosti, kde růst předpokládá 88 procent ředitelů, v průměru o 5,2 procenta. Segment velkých firem očekává mírnější růst (o 1,8 procenta).

08.12.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...