1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavebnictví v lednu podruhé v řadě vzrostlo, a to o pět procent

Building in progressPraha - Tuzemská stavební výroba v lednu podruhé v řadě vzrostla, meziroční růst činil pět procent po prosincovém revidovaném růstu o 3,6 procenta.

Meziměsíčně však byla stavební produkce po očištění od sezonních vlivů o 1,5 procenta nižší, uvedl Český statistický úřad.

Stavební úřady vydaly meziročně o 27,3 procenta stavebních povolení méně. Jejich orientační hodnota však vzrostla o 21,7 procenta na 19,9 miliardy korun. V lednu se dokončilo 1762 nových bytů, což je meziročně o 23,7 procenta méně, zahájena byla stavba 1978, meziročně o 32,6 procenta více.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se meziročně snížil o osm procent. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o pět procent na 27.647 korun.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) Václava Matyáše pomohlo stavařům hlavně neobvykle teplé počasí na přelomu roku. "Stavební práce tak mohly pokračovat téměř bez omezení. Svědčí o tom i výsledky šetření ČSÚ za uvedený měsíc, které uvádějí meziroční růst stavební produkce o pět procent. V lednu roku 2013 však klesla stavební produkce oproti roku 2012 o 9,3 procenta, letošní leden tedy pokles 'narovnal' zhruba z poloviny. Vzhledem k tomu bych byl opatrný s nadšením, že se situace konečně obrací k lepšímu," uvedl.

Také analytik ČSOB Petr Dufek a generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec upozornili na to, že stavebnictví v lednu pomohla kromě příznivého počasí nízká srovnávací základna z loňského roku. "O tom, že české stavebnictví není z daleka ve své kondici, svědčí lednové údaje o meziročním poklesu počtu stavebních povolení o více než čtvrtinu, ale i pokračující propouštění zaměstnanců," upozornil Korec s tím, že stavebnictvím by se měla více zabývat i vláda, která může sektor podpořit veřejnými investicemi.

Analytik Dufek je ohledně dalšího vývoje mírně optimistický. "Dá se říct, že se situace ve stavebnictví po pěti letech začíná pozvolna stabilizovat. Dosavadní propad však bude stavebnictví dohánět jen těžko. Ostatně ani pokles počtu stavebních povolení a soustavné propouštění nesvědčí o tom, že by se firmy dívaly do budoucna optimisticky," podotkl Dufek. Dodal, že u stavebnictví stále platí, že mu chybí dostatečně silný impuls v podobě nových zakázek především z veřejného sektoru, jejichž příprava je v řádu let.

Ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek, který české stavebnictví dlouhodobě sleduje, nepředvídá pro letošní rok výraznější propad jako v minulých letech. "Z celoročního pohledu bude mít klíčovou roli zejména vývoj ekonomiky a úrokových sazeb, což jsou hlavní proměnné pro rozhodování privátních investorů a rovněž také vývoj v oblasti veřejných zakázek. Ty jsou do jisté míry paralyzovány předchozí novelou zákona o zadávání veřejných zakázek z dubna 2012," poznamenal.

Výraznější zvrat letos nečeká ani Matyáš. "České stavebnictví ještě není z nejhoršího venku. S nadějí ale sleduji informace o krocích nové vlády - zdá se, že chápe nepříznivou situaci, ve které stavebnictví v současné době je. Hledá možnosti, jak ho podpořit, aby se znovu stalo silným pilířem české ekonomiky," doplnil.

Stavební produkce v lednu klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 36,1 procenta, uvedl ČSÚ. Za celý loňský rok stavební výroba klesla meziročně o 8,3 procenta, v roce 2012 pokles činil 7,6 procenta.

15.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...