1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Středočeský kraj chystá zateplení budov za čtvrt miliardy korun

PolystyrenPraha - Středočeský kraj nechá za čtvrt miliardy korun zateplit deset škol a zařízení sociální péče. Ušetří tak na nákladech za energie. Na projekty chce získat státní dotaci, sdělila ČTK mluvčí kraje Nicole Mertinová.

"Vybrali jsme vhodné objekty pro zateplení a připravujeme žádosti o dotace. Z krajských peněz hodláme uvolnit na tuto úsporu energií až 163 milionů korun," uvedl hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Zateplení by se měly dočkat střední odborné školy a učiliště v Berouně a Nymburce, střední průmyslová a jazyková škola v Kolíně, poskytovatel sociálních služeb Centrum Rožmitál pod Třemšínem a domovy ve Vlašimi a Kladně-Švermově. Celkové náklady na tyto akce činí 182 milionů korun, z toho dotace ze Státního fondu životního prostředí dosáhnou 58 milionů korun a spolufinancování kraje bude 124 milionů. Žádosti o dotace se připravují.

Další čtyři projekty se týkají gymnázií v Říčanech a Dobříši, učiliště v Hluboši a střední odborné školy a učiliště v Neratovicích. Dotace na tyto čtyři akce by měla být 29 milionů korun, spoluúčast kraje o deset milionů vyšší. Celkově tak zateplení těchto čtyř škol vyjde na 68 milionů Kč.

Na zateplování veřejných budov shánějí dotace i středočeská města. Snížením energetické náročnosti radnice ušetří prostředky ve svých napjatých rozpočtech. Někde ve snaze více ušetřit dokonce svěřují energetické úspory externím dodavatelům.

22.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...