1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Temelín investuje miliony do vodohospodářské infrastruktury

water tap 2Temelín - Obec Temelín bude letos do vodohospodářské infrastruktury investovat zhruba 16 milionů korun.

V místní části Lhota pod Horami vybuduje čistírnu odpadních vod, v Kočíně nechá zrekonstruovat kanalizaci. Loni do kanalizace a centrální čistírny v Temelíně šlo 34 milionů. Za dva roky bude odkanalizováno šest místních částí obce, řekl dnes ČTK starosta Petr Macháček.

Temelín, kde v osmi místních částech žije 840 obyvatel, si každoročně velké investice může dovolit. Jeho příjmy letos čítají téměř 58 milionů korun, z toho zhruba 30 milionů přinese do rozpočtu daň z nemovitosti. Ještě v roce 2009 obec inkasovala od společnosti ČEZ za areál jaderné elektrárny dokonce 50 milionů. Každoročně také dostává od ČEZ dotaci. Letos by to mělo být tak jako v uplynulých letech dalších deset milionů korun.

Veškeré náklady spojené s výstavbou kanalizací, a to včetně přípojek do domů, hradí obec ze svého rozpočtu a příspěvků ČEZ. Investovat tak může bez potřeby úvěru. "Tam, kde se nevyplatí centrální čistička, instalujeme na náklady obce jednotlivým obyvatelům malé domovní čistírny odpadních vod či septik s pískovým filtrem. Do podzimu by mělo být hotovo," uvedl starosta k letošním investicím.

Investice ve Lhotě pod Horami a Kočíně jsou další etapou kompletního odkanalizování Temelína včetně jeho místních částí. Po Kališti, Temelíně, Lhotě pod Horami a Kočíně přijdou na řadu v roce 2015 Litoradlice, Sedlec a Zvěrkovice. Poslední investice do kanalizací a vodovodů by podle záměrů obce měly být ukončeny v roce 2016.

Obecní vodohospodářská infrastruktura není jedinou prioritou obce. "Letos máme v plánu vedle dalších aktivit v různých místních částech třeba rekonstrukci objektu staré školy v Temelíně, kde jsou prostory pro výuku hudby, sídlí zde knihovna a funguje také tělocvična. Na seznamu je i úprava nové školy včetně kuchyně," uzavřel Macháček.

04.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...