1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Unikátní základy nového bazénu ve Vrchlabí jsou hotové. Stavbaři Metrostav DIZ použili skoro hektar hydroizolace

metrostav logo„Dalo se předpokládat, že voda bude základním prvkem této stavby ještě dlouho před tím, než začneme napouštět první bazén. Nejnižší část základů je půl metru pod hladinou přilehlého přírodního koupaliště Vejsplachy a několik metrů pod úrovní tlakové podzemní vody.

Ze stavební jámy jsme pomocí šesti čerpadel každý den odváděli kolem 40 kubíků vody. Abychom stavbu ochránili před průsaky, spotřebovali jsme asi sedm tisíc metrů čtverečních hydroizolačního asfaltového pásu,“ řekl Ondřej Matoušek, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. „Voda nám bohužel promluvila i do harmonogramu. Kvůli vydatnému dešti jsme se dostali do mírného skluzu oproti harmonogramu. Nicméně věřím, že zpoždění se nám podaří dohnat,“ doplňuje.

Starosta Vrchlabí Jan Sobotka doplňuje: „Za stavbu bazénu jsem rád a těším se, až se vyloupne ze země. Na první pohled je z dáli vidět jenom jeřáb a díra, a může se zdát, že se na staveništi dlouho nic neděje. Opak je pravdou. Když jsem byl na stavbě osobně viděl jsem, že nejsložitější a zároveň i nejtěžší etapa, tedy zásadní hydroizolační práce na objektu ‚pod úrovní hladiny rybníka‘ jsou zdárně dokončeny.“

První výzvu na staveništi přineslo už hloubení stavební jámy. Při něm stavbaři narazili na skálu, kterou nebylo možné odstranit běžným bagrem, a museli použít pneumatické kladivo. Celkem bylo potřeba tímto způsobem rozbít asi 300 kubíků soudržné horniny. Specialitou této stavby bude i závěrečná bilance zeminy. Zatímco většina projektů má z výkopových prací přebytky, v tomto případě kvůli specifickému terénu ve svahu bude třeba několik tisíc kubíků zeminy naopak dovézt. Do bazénu se bude vstupovat ze severu přes první nadzemní podlaží a na jihu bude v úrovni prvního podzemního podlaží přes prosklenou stěnu výhled na přírodní koupaliště Vejsplachy.

O výstavbě krytého bazénu se ve Vrchlabí mluví již téměř 40 let. Od dubna letošního roku se tento sen stává realitou. Aquapark bude sloužit k celoroční rekreaci a sportu. Kromě klasického plaveckého bazénu nabídne tobogán, vířivky i parní kabiny. Společnost Metrostav DIZ by měla hotové dílo předat do zkušebního provozu příští rok na podzim. Investorem projektu je město Vrchlabí.

01.10.2021

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...