1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Praze bude na přelomu roku na prodej 10.000 nových bytů

Panelak3Praha - V Praze bude na přelomu roku k dispozici 10.000 nových bytů ve 106 developerských bytových projektech. Vyplývá to ze závěrů územní analýzy, kterou zpracoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Studie poukázala na nerovnoměrné využívání pražských lokalit pro novou bytovou výstavbu.

Nejvíc se staví v severovýchodní části města, především v Praze 9 a okolí, rozsáhlou bytovou výstavbu má Praha 5 a také Praha 15. Jen v Horních Měcholupech je aktuálně k dispozici zhruba 1000 nových bytů, v Libni pak 800, hranici 500 nabízených nových bytů za letošní rok překonali developeři v Malešicích, Hlubočepích a Vysočanech. Naopak v historickém centru města nevzniká žádný větší bytový projekt.

"Hlavním cílem analýzy je identifikovat a vyhodnotit stav a vývoj území Prahy z hlediska využívání jednotlivých lokalit pro účely nové bytové výstavby, tak aby bylo povědomí města, odborné i široké veřejnosti o bytové výstavbě v Praze kompletní," uvedl autor analýzy Michal Němec.

"Vznik nových bytů je v zásadě pozitivním jevem naznačujícím, že Praha je stále atraktivní místo nejen k práci či návštěvě, ale i k životu," řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Metr čtvereční v novém bytě stojí v Praze průměrně kolem 50.000 korun. Obsazenost nabízených bytů je v průměru téměř 60procentní, v některých lokalitách přesahuje 70 procent. Závěry analýzy použije Praha při přípravě dokumentů o budoucím rozvoji města.

28.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...