1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Praze letos vzroste plocha kanceláří na téměř 3 miliony m2

Office BuildingBrno - V Praze letos vzroste plocha moderních kanceláří na téměř tři miliony metrů čtverečních. Jejich plocha mírně roste i v Brně, tam se blíží 500.000 metrům čtverečních.

Vyplývá to z informací, které na odborné konferenci na téma Očekávaný vývoj realitního trhu a developerských projektů uvedl Ondřej Novotný ze společnosti Jones Lang LaSalle, která kancelářský trh v ČR sleduje.

Podle Novotného Praha trhu dominuje. Výstavba kanceláří je ovlivněná lokalitou, podmínkou je napojení na metro. V místě musí být i služby. Neobsazenost kanceláří se aktuálně pohybuje v Praze kolem 13 procent.

"Rozevírají se nůžky mezi dobrými a horšími a staršími projekty," uvedl Novotný. Podle něj majitelé starších kancelářských budov budou mít v budoucnu problémy s jejich obsazeností.

Stavbaři ve třetím čtvrtletí dokončili v Praze jednu kancelářskou budovu, konkrétně BB Centrum G v Praze 4 s rozlohou 5500 metrů čtverečních. Další jedna nová kancelářská budova se v tomto čtvrtletí začala stavět.

Za prvotřídní kanceláře v centru Prahy platí firmy podle sdružení realitních poradenských společností Prague Research Forum (PRF) průměrně měsíčně 19,50 až 20,50 eura za metr čtvereční (535 až 563 korun). Na okrajích města zůstává měsíční nájemné za moderní kanceláře dlouhodobě na 13 až 14,5 eura za metr čtvereční (357 až 398 korun).

Celková výměra moderních kancelářských ploch v Praze přesáhla na konci třetího čtvrtletí 2,89 milionu metrů čtverečních.

V Brně ve třetím čtvrtletí letošního roku dosáhla neobsazenost kanceláří 16,8 procenta. Je to dáno ale i menším trhem. V pololetí bylo v Brně 416.000 metrů čtverečních kanceláří

05.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...