1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vláda posvětila vypsání tendrů na výstavbu 50 km dálnic a silnic

Hands ShakingPraha  - Vláda ve středu večer schválila vypsání tendrů na stavbu téměř 50 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotkla (ČSSD).

Jde o parametry osmi velkých veřejných zakázek na vybudování například dvou úseků dálnice D3, prodloužení rychlostní komunikace R4 nebo o průtah přes Červenohorské sedlo. Předpokládaná hodnota zakázek je zhruba 8,8 miliardy korun bez DPH. Návrh kabinetu předložil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Největší z hlediska délky stavby a ceny jsou zakázky na nové úseky dálnice D3 z Borku do Ševětína a z Ševětína dále do Bošilce na Českobudějovicku. První z veřejných zakázek představuje stavbu téměř 11 kilometrů dálnice za 1,7 miliardy korun. Druhý, osmikilometrový úsek má podle ministerstva dopravy vyjít na 2,3 miliardy korun.

Přeložka silnice I/68 Třanovice - Nebory na Českotěšínsku si vyžádá 2,1 miliardy korun, povede severněji než současná komunikace a vyhne se obcím Hnojník a Střítež. Cena ostatních tendrů na stavbu R4 mezi Skalkou a křížením se silnicí druhé třídy 118, I/44 z Koutů nad Desnou na Červenohorské sedlo, Obchvatu Znojma a stavba zhruba pěti kilometrů silnice první třídy I/34 Božejov - Ondřejov - Pelhřimov se pohybuje ve stovkách milionů korun.

Na zakázky chystá ministerstvo otevřená výběrová řízení. Ty by mělo podle ministra dopravy Antonína Prachaře začít Ředitelství silnic a dálnic vypisovat v nejbližších dnech. Vítěze soutěží vybere především podle nabídnuté ceny - hodnota zakázky bude představovat 90 procent celkového hodnocení. Zbylých deset procent připadá na délku záruční doby, kterou budou firmy ochotny na stavbu komunikací poskytnout.

Podle poradenské společnosti Otidea je ale hodnocení podle délky záruky ekonomicky neefektivní a protiřečí si s vyhláškou stanovující obchodní podmínky pro veřejné zakázky na stavební práce. Ta totiž zadavateli nařizuje, aby délku záruční lhůty stanovil přímo v podmínkách soutěže.

07.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...