1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce stavebnin Baumit loni v ČR zvýšil čistý zisk o desetinu, rostly i tržby

baumit logo22Praha - Výrobce stavebnin Baumit loni v Česku zvýšil meziročně čistý zisk o desetinu na 111,2 milionu korun, tržby firmě vzrostly o 12 procent na 1,66 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy ve Sbírce listin a z informací, které společnost poskytla ČTK.

Přes 98 procent tržeb měl Baumit v tuzemsku, k hlavním exportním trhům patří Polsko a Slovensko.

Jednatel firmy Pavel Med uvedl, že loňský rok byl náročný, a to kvůli rozpadu dodavatelských řetězců. S tím podle něj souvisel růst nákladů na zajištění vstupních surovin a současně v jarních měsících mimořádně narostla poptávka. "Přes zvýšené náklady spojené s operativním zajišťování výrobních vstupů se nám díky rekordním tržbám podařilo dosáhnout dobrého hospodářského výsledku," řekl ČTK Med.

Druhým rokem rostoucí náklady firma podle něj vzhledem k situaci na trhu a dlouhodobým závazkům nepromítá v plném rozsahu do cen. "Tudíž musíme vyšší náklady kompenzovat interními úspornými opatřeními. V letošním roce má na nás největší dopad růst základních vstupních materiálů - cementu, vápenného hydrátu, kameniva, perlitu, obalového materiálu. A samozřejmě růst cen energií a dopravních nákladů," uvedl Med.

Dodal, že se letos firma očekává podobný hospodářský výsledek jako v loňském roce při tržbách okolo 1,9 miliardy korun. Počátkem příštího roku Med čeká výrazný pokles poptávky. Zimní měsíce proto chce podle něj Baumit využít pro úpravy některých technologických uzlů s důrazem na zvýšení efektivity a energetické úspory. O propouštění v návaznosti na aktuální situaci zatím neuvažuje, uvedl Med.

Rakouský koncern Baumit založil v Česku dceřinou společnost na konci roku 1992, která zahájila obchodní činnost v červnu 1993. V roce 1998 firma postavila první výrobní závod v Brandýse nad Labem, kde se vyrábějí zejména strukturální fasádní omítky a barvy.

V roce 2003 Baumit převzal českou pobočku německé firmy Bayosan a od Calofrigu koupil výrobní závod v Praze - Čakovicích na výrobu suchých maltových, omítkových a betonových směsí. V roce 2009 Baumit otevřel v Dětmarovicích na Karvinsku nový závod na výrobu suchých směsí pro stavební účely, ze kterého začal zásobovat moravský a polský trh, export z tohoto závodu během několika let narostl až na více než 150 milionů korun.

Na konci loňského roku pracovalo ve firmě 241 lidí, meziročně o šest více. Personální náklady vzrostly na 226,5 milionu korun. V letošním roce průměrný počet zaměstnanců stoupl na 250 a personální náklady překročí 250 milionů korun.

09.12.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...