1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobci Ytongu loni stouply tržby o 17 pct na více než miliardu

Ytong tehlaHrušovany u Brna - Společnosti Xella CZ z Hrušovan u Brna, která vyrábí tvárnice Ytong, loni stouply tržby o 17 procent na 1,093 miliardy korun. Důvodem bylo mírné oživení trhu a posílení exportu.

ČTK to řekl vedoucí marketingu společnosti Petr Král. Firma loni vydělala podle předběžných údajů přes 150 milionů korun. Ziskovost společnosti je stabilní.

Xella zaznamenala na trhu už mírné oživení. "Optimistické prognózy, které provázejí současné stavebnictví, spíše plynou z větších developerských projektů a infrastruktury, my jsme zaměřeni spíše na rodinné domy," uvedl Král. I v této oblasti jsou ale prognózy mírně optimistické. "Upozorňují na lehké oživení, věříme, že trh dál nebude klesat," uvedl Král. 

Výrobci stavebních materiálů v minulých letech zlevňovali, v některých případech až o 30 procent. Podle Krále se cenová hladina už ale odrazila ode dna. "Čekat na další snižování cen není úplně taktické. Výrobci cítí, že oživení přichází, a do dalšího výrazného snižování cen nepůjdou," uvedl Král.

Xella letos plánuje pouze mírný růst jak v oblasti tržeb, tak i v zisku. Firma má v současné době 280 zaměstnanců a letos plánuje investovat zhruba 40 milionů korun do všech svých závodů. "Většinou se jedná o modernizace," uvedl Král.

Xella CZ vyrábí v Hrušovanech u Brna, Chlumčanech na Plzeňsku a Horních Počaplech na Mělnicku. V ČR vyrábí ale jen pórobeton, koncern Xella vedle toho vyrábí i vápencopískové tvárnice, sádrovláknité a izolační desky. Patří do mezinárodního koncernu Xella International GmbH, který je jedním z předních podniků na evropském trhu se stavebninami.

29.04.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...