1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výstavba domů v USA v červenci prudce oživila z poklesu

house construction1Washington - Zahajovaná výstavba obytných domů ve Spojených státech v červenci prudce oživila a rostla nejrychlejším tempem za osm měsíců. Výrazně se zvýšil také počet stavebních povolení.

Údaje ministerstva obchodu USA naznačují, že americký trh bydlení se zřejmě zotavuje z útlumu, který začal ve druhé polovině loňského roku.

Stavebníci zvýšili výstavbu domů o 15,7 procenta na celoročně přepočtené tempo 1,09 milionu obytných jednotek. Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadovali, že po poklesu předešlých dvou měsíců oživí roční tempo výstavby jen na 969.000 jednotek. Červnový údaj statistici po revizi zvýšili o více než 50.000 na 945.000.

Počet nově vydaných povolení k výstavbě, který naznačuje budoucí trend výstavby, stoupl proti červnu o 8,1 procenta na roční tempo 1,05 milionu. Rovněž tento ukazatel předešlé dva měsíce klesal.

Počet zahájených staveb rodinných domů posílil o 8,3 procenta. U vícebytových domů vyskočil o 33 procent, maximum od ledna 2006. Segment bytových domů podporuje přesun od vlastnického bydlení k pronájmům, protože kvůli výraznému vzestupu cen se řada lidi vzdává snu o vlastnění domu. Podle červencových vládních údajů se podíl vlastnického bydlení v USA ve druhém čtvrtletí snížil na minimum za 19 let.

Americký trh bydlení, který je jednou z klíčových součástí americké ekonomiky, od loňského léta podkopávají vysoké sazby hypotečních úroků a rostoucí ceny nemovitostí. V roce 2012 začal trh po propadu a dlouhé stagnaci postupně zotavovat a poprvé od roku 2005 přispěl k ekonomickému růstu.

20.08.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...