1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Wienerberger letos čeká slušné výsledky, v ČR prý bude rok těžký

wienerberger-tehlaVídeň - Rakouský dodavatel stavebních materiálů Wienerberger hodlá do roku 2016 získat 100 milionů eur (skoro 2,8 miliardy Kč) prodejem nemovitostí, které nesouvisí s jeho podnikáním.

V rozhovoru s rakouským listem Wirtschaftsblatt to řekl generální ředitel Heimo Scheuch. Firma, která je největším světovým výrobcem cihel, letos podle něj vykáže solidní výsledky. Pro některé země střední a východní Evropy včetně České republiky a Slovenska bude ale prý letošek nadále složitý.

"Letos představíme velmi solidní výsledky a dostaneme se do sféry zisku. Uvidíte: rosteme, zatímco jiní dodavatelé stavebních materiálů panikaří," citovala z dnes zveřejněného rozhovoru agentura Reuters.

Trhy v Rumunsku a Bulharsku podle Scheucha už prý našly půdu pod nohama. Dobře se vyvíjelo Rusko, i když Wienerberger je tam pouze malým regionálním hráčem; "velké naděje v Polsku" se mezitím prý letos vyvíjejí skromněji.

Nestejnorodou situaci firma vidí v západní Evropě: britské stavebnictví začalo rychleji, než se čekalo, například domácí Rakousko ale stagnuje.

Scheuch také poznamenal, že Wienerberger do roku 2016 přistoupí k prodeji nemovitostí, který nesouvisejí s obchodní činností. "Celkově očekáváme, že získáme zhruba 100 milionů eur. Letos to pravděpodobně bude kolem deseti milionů," řekl.

Wienerberger na český trh vstoupil v roce 1992. V současnosti v tuzemsku provozuje šest cihelen a některé další doplňkové provozy.

07.08.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...