1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zahájených staveb bytů na jihu Moravy přibylo, více bylo i stavebních povolení

panelak 2Brno - Na jihu Moravy začala v letošním prvním čtvrtletí stavba více bytů než za první tři měsíce loňského roku. Stavbaři začali stavět 1547 bytů, což je o 305 bytů a tedy 24,6 procenta více než loni.

Bytů dostavěných v prvním čtvrtletí bylo naopak meziročně o 44 méně, 879. Ve stejném období stavební úřady vydaly 2398 stavebních povolení, tedy o 295 více, což představuje nárůst o 14 procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo krajské pracoviště Českého statistického úřadu (ČSÚ).

 

Počet dokončených bytů v prvním čtvrtletí meziročně o 4,8 procenta klesl, výrazněji u bytů v bytových domech. Zatímco bytová výstavba v rodinných domech klesla o 2,2 procenta, výstavba bytů v bytových domech se meziročně snížila o 14,9 procenta. Nejvíce bytů bylo v prvním čtvrtletí dostavěno na Brněnsku a v Brně. Na Brněnsku to bylo 215 bytů, což je 24,5 procenta všech dokončených bytů v kraji, a v Brně 146 bytů, tedy 16,6 procenta dostavěných bytů v kraji.

 

V počtu zahájených bytů Brno v prvním čtvrtletí Brněnsko předstihlo. Začala tu stavba 303 bytů převážně v bytových domech, to je 31,8 procenta zahájené výstavby v kraji, na Brněnsku začala stavba 275 bytů převážně v rodinných domech, to je 20 procent celkové zahájené výstavby.

 

Počet zahájených staveb bytů řadí v republikovém srovnání Jihomoravský kraj na třetí místo za Prahu a Středočeský kraj, stejné pořadí zaujímá také u počtu dokončených staveb určených k bydlení.

 

Nových bytů by mělo v dalších měsících postupně přibývat, meziročně se v prvním čtvrtletí zvýšil počet vydaných stavebních povolení. Stavební úřady v kraji jich za první tři měsíce roku vydaly 2398, tedy meziročně o 14 procent více. Mezi kraji je to druhý nejvyšší počet po Středočeském kraji.

 

Výrazně se meziročně zvýšila orientační hodnota staveb, na něž byla stavební povolení vydána. Vzrostla o 39,3 procenta na 14,1 miliardy korun. Nejvíce stavebních povolení v kraji bylo vydáno pro Brněnsko, tedy 651 povolení, nejméně jich stavební úřady vydaly na Vyškovsku, a to 202. Meziročně přibylo stavebních povolení ve všech částech kraje mimo Brno, kde jich bylo o 2,2 procenta méně než loni.

17.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...