1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ABB otevírá v Mošnově výrobní a vývojové centrum robotiky, zaměstná 120 lidí

abb logo1Mošnov (Novojičínsko) - Společnost ABB, která působí v oblasti automatizace a energetiky, otevírá v areálu Ostrava Airport Multimodal Park (OAMP) v Mošnově na Novojičínsku výrobní a vývojové centrum robotiky. Investice přesáhla 300 milionů korun a v centru bude pracovat zpočátku okolo 120 lidí.

Centrum se podle ní bude zaměřovat na hi-tech výrobu a vývoj robotických periferií, což jsou klíčové části robota, které jsou umístěny na konci jeho ramene, například pneumatická chapadla, vakuové přísavky nebo kamerové systémy. ABB v něm umístí i svá globální centra pro opravy a repase robotů a pro vývoj a výrobu robotických buněk a dodávku linek pro oblast robotického spojování a dělení materiálu, uvedla firma.

ABB centrum otevírá oproti plánu o dva měsíce dříve. "V době, kdy globální logistika čelí nečekaným výzvám a dodávky řady komponent nabírají velká zpoždění, jsem hrdý na to, že jsme náročný proces přípravy výroby zvládli, a to dokonce s významným předstihem. Dobrou zprávou nejen pro nás, ale i pro celý region je spuštění sofistikované výroby a vývoje s vysokou přidanou hodnotou pro zákazníky z nejnáročnějších světových trhů," uvedl generální ředitel ABB v České republice Vítězslav Lukáš. Firma má podle něj na Ostravsku vybudovanou silnou základnu i díky dlouholeté úzké spolupráci se školami v čele s VŠB-Technickou univerzitou Ostrava.

"V rámci areálu OAMP se jedná v pořadí o čtvrtou halu o výměře 13.500 metrů čtverečních, čímž se celková pronajímatelná plocha rozroste na 138.000 metrů čtverečních," uvedl Petr Kalina, předseda představenstva společnosti Concens Investments, která je investorem a developerem areálu. OAMP se rozkládá na 52 hektarech a po dokončení výstavby tam bude k dispozici 234.000 metrů čtverečních skladových, výrobních a kancelářských ploch.

"V polovině letošního roku bude uveden do provozu terminál kombinované dopravy, který umožní přesunout významnou část nákladní dopravy ze silnice na železnici," uvedl Kalina.

ABB je přední globální technologická společnost se sídlem ve Švýcarsku. Ve více než 100 zemích má 105.000 zaměstnanců. V Česku provozuje mimo jiné výrobní závody v Praze, Brně, Ostravě, Mošnově, Trutnově a Jablonci nad Nisou. V roce 2020 dosáhla firma v Česku tržeb 12,6 miliardy korun a čistého zisku 870,6 milionu korun.

19.04.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...