1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ArcelorMittal Ostrava vstupuje do poslední třetiny rekordní ekologizace. Miliardové investice zlepší životní prostředí, nyní pomohly ekonomice v kraji

arcelormittal logoOstrava – Celkem 14 dotovaných ekologických projektů se letos staví v ArcelorMittal Ostrava. První z nich, tkaninový filtr odprašující chladicí pásy na jižní části aglomerace, už funguje od dubna.

Zbylé investice najedou do provozu do konce tohoto roku. Ročně zachytí více než 520 tun prachu komínových i nekomínových emisí. Jak vyplývá z nové studie Svazu průmyslu a dopravy ČR, ekologické projekty mají přesah i do ekonomické a sociální oblasti. Nejvíce podpořily rozvoj zpracovatelského průmyslu, stavebnictví a odborných technických služeb. Projevily se například na vzniku nových pracovních míst či navýšení hrubé domácí produkce. Na jejich realizaci pracují desítky českých dodavatelů.

„Jako ředitele pro životní prostředí mě samozřejmě zajímá technologie, kterou dodavatelé používají, a dosažení maximálního snížení emisí. Již dnes máme však jasno – po spuštění těchto nadstandardních investic se zařadíme mezi nejčistější hutě a technologicky narazíme na hranice dalšího možného snižování emisí,“ říká Petr Baranek, ředitel pro životní prostředí ArcelorMittal Ostrava.

Na dodávkách ekologických investic v ArcelorMittal Ostrava se podílí místní i zahraniční dodavatelé, patří mezi ně například společnosti Hutní projekt Frýdek-Místek, Paul Wurth, či AC Technologies. Všechny tyto firmy využívají další subdodavatele, kteří se na stavbě také podílí, a tím vzniká v ekonomice provázaný řetězec vztahů a multiplikačních efektů. Ekologické investice tak kromě přínosu pro životní prostředí ovlivňují pozitivně i ekonomiku České republiky vč. Moravskoslezského kraje – mají vliv na celkovou výrobu, ale i na zaměstnanost či mzdy. „Zjednodušeně lze říct, že investice dávají práci a v podstatě se hned několikrát vrátí – v lepším ovzduší, nových pracovních místech či dodatečným výběrem daní,“ vysvětluje za řešitele studie Jan Macháč z Vysoké školy ekonomické.

„Například na stavbě tkaninového filtru na jižní části aglomerace v ArcelorMittal Ostrava jsme zaměstnali přibližně 57 subdodavatelských firem a v dobách největšího nasazení na stavbě pracovalo až 110 zaměstnanců,“ popisuje multiplikační proces v praxi Jan Brabec, projektový manažer Hutního projektu Frýdek-Místek. Tato místní společnost uspěla v tendrech a realizuje v huti celkem pět investičních projektů. „Ekologické investice pro ArcelorMittal pro nás představují také významnou referenční zakázku, která nám pomohla prosadit se v zahraničních projektech. Díky nim jsme získali například projekt, který nyní realizujeme, odprášení RH stanice v Třineckých železárnách, byli jsme poptáni na realizaci ekologických akcí na OKK Svoboda a dále jsme byli poptáni US Steelem Košice pro zpracování Marketingových průzkumů na ekologické akce na Ocelárnách, Vysokých pecích a Aglomeraci,“ představuje další výhodu investic.

„Chtěli jsme zjistit, jaký vliv má stavba miliardových ekologických projektů i na jiné oblasti než životní prostředí,“ vysvětluje důvody k vypracování studie Petr Holica, regionální manažer pro Moravskoslezský kraj Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Studie ukázala, že se ekologické investice několikrát vrátí. Kromě životního prostředí prospějí také zpracovatelskému průmyslu, stavebnictví a odborným technickým službám, na jejichž rozvoj měly zásadní vliv. Nejvýrazněji se ze všech ukazatelů projevily na produkci. Od roku 2013 do roku 2015 dosáhla produkce (hodnota výrobků a služeb vytvořených subjekty v České republice) výše 9,7 mld. Kč. Hrubá přidaná hodnota vzrostla ve sledovaném období díky investicím o téměř 2,5 miliardy Kč.

Ekologické projekty pomohly zlepšit také sociální faktory. V letech 2014-2015 vzniklo díky investicím průměrně 2 300 nových pracovních míst a těmto zaměstnancům bylo na mzdách vyplaceno více než 869 milionů Kč. V roce 2014 vychází hrubá měsíční mzda na jednoho zaměstnance na 15,1 tisíc Kč, v roce 2015 na 15,5 tisíc Kč.

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...