1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ArcelorMittal Ostrava začíná vyrábět svodidla z nového materiálu

arcelormittal logoOstrava - Hutní podnik ArcelorMittal Ostrava (AMO), který je jediným tuzemským producentem svodidel, začíná vyrábět svodidla z nového materiálu.

Novinkou je povlak Magnelis, který oproti obvyklému pozinkování ochrání ocelové svodidlo až dvakrát déle a navíc má schopnost samoregenerace. Zástupci společnosti dnes nový výrobek představili novinářům. Na prvních úsecích silnic v Česku se nová svodidla objeví v červenci.

Lepší vlastnosti získává povrch svodidel díky unikátnímu chemickému složení, uvedla mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková. Kromě zinku obsahuje i hliník a hořčík. "Tříprocentní obsah hořčíku v povlaku zajišťuje stabilní a odolnou bariéru proti korozi na celém povrchu ocelových produktů," řekla mluvčí.

Největší přidanou hodnotou nového svodidla je podle generálního ředitele AMO Tapase Rádžerkara (v anglické transkripci Rajderkar) samoregenerační schopnost povlaku. "Dokonale chrání nejvíce namáhaná místa, která jsou nejsnadněji napadaná korozí: řezy, svary a rýhy. Při porušení povlaku se Magnelis dokáže sám opravit, a prodloužit tak životnost celého ocelového systému," uvedl Rádžerkar. Na poškozeném místě se vytvoří ochranný film s obsahem hořčíku, který ho chrání před klimatickými vlivy a korozí.

"Pokud se na materiálu, na oceli objeví škrábance, rýhy nebo je dělený, tak ty hrany jsou nekryté. Povlak Magnelis má schopnost, že tu hranu jakoby přemostí," popsala Černá. Magnelis podle ní vydrží dvakrát déle než standardní zinkový povlak. "To znamená jeho životnost je až 40 let, přičemž stačí čtvrtinová tloušťka povlaku," řekla mluvčí.

Rádžerkar řekl, že jde o průlomový výrobek, který firma vyrábí jako jediná na světě. "Zařazení nového ochranného povlaku do produktového portfolia svodidel je dalším krokem ke zvýšení naší konkurenceschopnosti. Už dnes pokrýváme přibližně 80 procent českého trhu se svodidly a věřím, že Magnelis naši pozici dále posílí," uvedl ředitel.

Povlak Magnelis vyvinulo centrum výzkumu a vývoje skupiny ArcelorMittal v belgickém Gentu. Ocel s tímto povlakem se vyrábí v závodě v německých Brémách. Do ostravské huti, která je jediným výrobcem svodidel ve skupině, se bude dovážet ve svitcích. Ostravský podnik vyrábí svodidla od roku 1969, za tu dobu jich vyprodukoval téměř 45.000 kilometrů.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi asi 7500 zaměstnanců. Ročně vyrábí dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

25.06.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...