1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ArcelorMittal se údajně zajímá o koupi italské Ilvy

arcelormittal logoMilán - Největší světový výrobce oceli ArcelorMittal se zajímá o koupi italské ocelárny Ilva nebo její části. Napsal to italský deník Sole 24 Ore.

Ovládnutím dominantního italského producenta by skupina, která vlastní i předního českého producenta oceli ArcelorMittal Ostrava, získala větší vliv na ceny oceli v jižní Evropě.

Ilva provozuje v jihoitalském Tarantu největší ocelárnu v Evropě, tu ale nyní ochromují obvinění ze znečišťování životního prostředí. Ilvu vlastní rodina Rivů a podnik vyrábí ocel pro automobilky. elektrické spotřebiče a stavbu lodí.

ArcelorMittal by podle listu chtěl koupit podíl v Ilvě nebo celou společnost od rodiny Rivů. Kdyby odmítli, mohla by se skupina podílet na předpokládaném navýšení kapitálu, k němuž bude firma nucena kvůli nákladům na pokrytí ekologických škod, sdělil list bez odkazu na konkrétnější zdroje.

ArcelorMittal agentuře Reuters sdělil, že spekulace nekomentuje. Zástupci Ilvy nebyli pro vyjádření k dispozici.

Italská vláda podřídila Ilvu kvůli skandálu zvláštní správě. Společnost naplánovala dvouletý program odstraňování znečištění poté, co ji vyšetřovatelé obvinili, že toxické emise z její ocelárny v Tarantu vedou v oblasti ke zvýšenému výskytu rakoviny a respiračních chorob. Ilva opakovaně tvrdí, že ocelárna vyhovuje normám ochrany životního prostředí, a popřela, že by její provoz byl zodpovědný za zdravotní problémy obyvatel.

Podle italského listu bude Ilvu stát vyčištění a následné restrukturalizační změny tři miliardy eur (asi 83 miliard Kč). Firma to má financovat půjčkou v sumě 2,3 miliardy eur a navýšením kapitálu.

ArcelorMittal se na světové produkci oceli podílí šesti až sedmi procenty. To je více než dvojnásobek proti jeho nejbližšímu konkurentovi.

15.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...