1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Brněnská strojírna Královopolská očekává letos pokles tržeb

Kralovopolska brno logoBrno - Brněnská strojírna Královopolská se letos potýká s významným poklesem zakázek. Očekává tržby na úrovni pouze půl miliardy korun, oproti roku 2012 to znamená meziroční pokles o 25 procent.

ČTK to řekla předsedkyně dozorčí rady společnosti Hana Halasová.

Podle ní propad prodeje souvisí obecně se zhoršením odbytových podmínek ve strojírenství. K zisku se chce firma vrátit v roce 2014.

"Výsledek hospodaření za letošní rok nevnímáme pozitivně, ale pevně věříme, že se jedná o přechodný útlum a že se v příštím roce dostaneme na růstovou křivku," uvedla Halasová. Strojírna má na příští rok už zajištěných několik zakázek s tržbami kolem 700 milionů korun. Další projekty má rozjednané.

"Naším cílem je dosáhnout v příštím roce obratu minimálně 800 milionů korun a vrátit firmu k ziskovému hospodaření. Vzhledem k aktuální zajištěnosti tržeb se jedná o reálné cíle," uvedla Halasová. Podle ní bude pro hospodaření strojírny zásadní podpora bankovních domů při financování jejích projektů.

Halasová kritizovala podobně jako některé jiné strojírny v regionu nedávné oslabení koruny po intervenci České národní banky (ČNB). "Tento krok nás výrazně poškozuje a podlamuje naše úsilí vzhledem k dřívějšímu zajištění kurzu na budoucí období a navýšeným cenám vstupů," dodala.

Strojírna letos získala novou zakázku v Uzbekistánu za zhruba dva miliony eur (54 milionů korun). Jde o dodávku části zařízení pro jednotku čpavku.

Firmě loni klesly tržby o 14 procent na 673 milionů korun. Menší byl i zisk. Firma vydělala šest milionů korun, je to o 20 milionů méně než v roce 2011.

Královopolská patří mezi tradiční brněnské strojírny. Její historie se začala psát před více než 120 lety, 19. února 1890, kdy byla do obchodního rejstříku zapsána pod názvem Brno-Královopolská strojírna Lederer & Porges. V 90. letech minulého století měla až šestimístné ztráty a hrozil jí krach. Před několika lety ale opět získala zákazníky a stabilizovala výrobu. K sortimentu firmy patří například výroba jeřábů.

13.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...