1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Brněnské ABB významně rozšiřuje výrobu rozváděčů

ABB BuildingBrněnský závod se rozšířením výroby stává jediným závodem ABB, který na trh dodává oba hlavní druhy rozváděčů vysokého napětí, tedy vzduchem izolované a plynem izolované.

98 % výroby rozváděčů jde přitom na vývoz. Nové zakázky a převedení části výroby z Německa vytvoří přibližně 100 pracovních míst. Společnost ABB je obsadí jak ze stávajících vlastních kapacit, tak náborem desítek nových zaměstnanců. Ti najdou uplatnění i v nově budovaném brněnském centru ABB pro vývoj a výzkum.

„Tradiční spokojenost s kvalitou naší výroby a zároveň schopnost pružně produkci inovovat, a přizpůsobovat se tak trendům jak digitalizace, tak udržitelnosti v průmyslu, sehrála roli v přesunu další produkce k nám,“ vysvětlil ředitel jednotky Rozváděčů vysokého napětí Václav Kovář a dodal: „O kvalitní práci našich brněnských techniků i obchodníků svědčí také setrvalý nárůst zakázek. Mezi nejnovější patří velká dodávka pro Chevron.“

Zakázka pro Chevron, který investuje do produkce plynu, spočívá v dodání kompletní elektrifikace v celkové hodnotě 120 milionů dolarů od koncernu ABB. Jedná se o částečně podmořský a energeticky náročný projekt. Plyn se musí pročistit a stlačit, aby mohl být dopraven 135 km dlouhým potrubím, což vyžaduje obrovské množství energie. Brněnský závod ABB se na projektu bude podílet právě dodávkou rozváděčů. Jedná se o vzduchem izolované rozváděče vysokého napětí UniGear ZS1 a plynem izolované ZX.2. Zařízení budou instalována na těžební plošině společnosti Chevron.

Jednotka Rozváděče vysokého napětí je největší nejen v rámci dalších výrobních jednotek ABB v Brně, ale i v rámci celé Evropy. V uplynulých letech realizovala významné zakázky, například vybavením pro nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa. Rozváděče z Brna se starají o distribuci elektřiny také v londýnském metru nebo v datovém centru Facebooku. Vloni jednotka získala kontrakt v rámci projektu skupiny ABB na rekonstrukci gigantického plavidla Anna Nera v brazilských vodách.

Brněnský závod byl založen v roce 1887 a ve dvou areálech na Vídeňské a Heršpické působí sedm samostatných jednotek. Celkově dává práci přibližně 2100 zaměstnancům.

06.12.2021

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...