1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Další strojírenské firmy zvažují zastavení výroby. Důvodem je očekávaný nedostatek italské oceli

machinery 1Hradec Králové – Do dvou týdnů od zastavení výroby v Itálii, které oznámil italský premiér Giuseppe Conte v neděli 22. března, bude na evropském trhu chybět 1 milion tun oceli.

Některé strojírenské firmy, kterým se zatím dařilo vyhýbat nákaze Covid-19, nyní zvažují nebo se již rozhodly zavřít své provozy kvůli nedostatku vstupního materiálu pro výrobu strojírenských součástek.

Itálie je podle asociace Eurofer druhým největším výrobcem hutních materiálů v Evropské unii. První Německo zatím žádné omezení neoznámilo. „Mnoho českých výrobců odebírá polotovary z italských hutí a byť jsou velkoobchody prozatím dobře zásobené, nemají vždy skladem výrobky požadované specifikace. Po uzavření výroby dodavatelů pro automotive přichází výrazný útlum i v dalších strojírenských sektorech,“ říká Milan Málek, obchodní ředitel Kooperace.cz, české platformy sdílené ekonomiky ve strojírenství.

Velcí zahraniční výrobci zemědělských či stavebních strojů jako Claas, Pöttinger či JCB zvažují zavření provozů. „Zakázky se však neruší, termíny realizace se posouvají o 2-3 týdny. Po opětovném nastartování trhu očekáváme dramatické zvýšení poptávek a velký tlak na české firmy v rychlosti realizace,“ dodává Málek, který vyvíjí internetové tržiště volných strojírenských kapacit a zakázek. Platforma má za cíl propojovat české strojírenské firmy s velkými zadavateli práce a pomáhat jim v získávání nových kooperací v době, kdy masová digitalizace zásadně mění způsob obchodování a komunikace mezi podniky.

16.04.2020

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...