1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dceřiná společnost Kovosvitu v Rusku loni utržila miliardu Kč

kovosvit-mas logoSezimovo Ústí  - Společný česko-ruský podnik MTE Kovosvit MAS v ruském Azově loni utržil zhruba miliardu korun. ČTK to na strojírenských dnech v Sezimově Ústí řekl předseda představenstva společnosti František Komárek.

Po založení podniku v roce 2012 se jednalo prakticky o první výrobní rok. Konsolidované tržby Kovosvitu MAS a MTE tak v roce 2014 činily 3,2 miliardy korun. V Česku meziročně stouply o 21 procent. Oba podniky letos přijmou nové zaměstnance a tržby by se měly výrazně zvýšit.

Podle Komárka se Kovosvit stává v oblasti obráběcích strojů jedničkou na tuzemském trhu, na ruském trhu se pohybuje na druhém až třetím místě a na evropském trhu usiluje o pátou příčku.

Společný podnik v Rusku založila v roce 2012 ruská finanční skupina MTE a Kovosvit MAS. Do roku 2016 do něj budou akcionáři investovat 1,5 miliardy korun. Vzniká modernizací sedmi výrobních hal v bývalé továrně Donpressmaš na rozloze 35 hektarů. Společná produkce obráběcích strojů začala v listopadu 2013, přičemž se jednalo o montáž dílů vyrobených v Sezimově Ústí. Ve spolupráci s mateřským závodem teď produkuje hotové technologické linky pro ruské zákazníky.

Akcionáři MTE Kovosvit MAS se podle manažera marketingu Martina Volného připravují na novou ruskou legislativu, která by měla ještě lépe ochránit tuzemský trh a zaměstnanost, respektive zvýšit podíl ruských komponentů na finálních výrobcích. "V Azově se tak namísto běžně užívaných německých a japonských řídících systémů budou užívat řídící systémy z Ruska, což bude pro ruské zákazníky zajímavé," uvedl Volný. 

Rok 2014 byl podle Komárka jedním z nejúspěšnějších roků Kovosvitu v novodobě historii. "Když jsem v roce 2010 do společnosti nastupoval, byla na pokraji bankrotu. Během následujících let se podařilo firmu restrukturalizovat a v současné době je jedním ze šesti světových výrobců hi-tech strojírenských technologií," poznamenal předseda představenstva.

Za čtyři roky tržby stouply z 950 milionů na 3,2 miliardy korun. Do rozvoje firma loni investovala zhruba 220 milionů korun. V Česku zaměstnává 870 lidí, v Rusku zatím více než stovku. Počet zaměstnanců v Azově by se měl výhledově ztrojnásobit.

Kovosvit v roce 1939 založil podnikatel Tomáš Baťa.

17.04.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...