1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Evraz chce opět pozastavit provoz ocelárny v Ostravě

Evraz logoOstrava - Hutní firma Evraz Vítkovice Steel (EVS) má v plánu od 1. prosince kvůli nízké poptávce opět pozastavit provoz své ocelárny v Ostravě. Odboráři se ale obávají, že stát bude celý podnik včetně válcovny Kvarto.

ČTK to řekl předseda odborů EVS Zdeněk Kološ. Kvůli obavám o další osud firmy jsou odboráři EVS už od dubna ve stávkové pohotovosti.

"Ocelárna bude stát zase měsíc. To bylo plánované dopředu. Ale problém je ten, že může stát celý podnik. Oficiálně jsme to ještě nedostali, ale vypadá to špatně, nejsou zakázky," řekl Kološ.

Kvůli slabému zájmu trhu stála ocelárna za poslední rok několikrát, naposledy od 1. července do 4. srpna. Evraz Vítkovice Steel je třetí největší hutní společností v Česku a zaměstnává zhruba 1100 lidí. Vedení největší ruské ocelárny Evraz chce svou českou divizi prodat. Mluvčí EVS Jaromír Krišica už v srpnu uvedl, že rozhodnutí o prodeji je v poslední fázi. Od té doby se na situaci nic nezměnilo.

"Bohužel jsme stávkovou pohotovost stále nemohli zrušit. Evraz nám žádné záruky nedává. Čekáme na ten prodej," řekl Kološ.

Pozastavení provozu celého podniku by podle něj mělo dopad minimálně na 800 zaměstnanců, kteří by zůstali doma s 60 procenty platu, ale také na dodavatelské firmy. "V prosinci měla stát jenom ocelárna, ta ani nemá smlouvu s ArcelorMittalem na dodávku surového železa. Válcovna měla jet do 20. prosince, pak měla být týden vánoční dovolená. Teď se to vyvíjí úplně jinak, že to bude stát všechno. To by obzvlášť před Vánocemi mělo veliký dopad. I na dodavatelské firmy, dopravu, dodávky plynu a tak dál. Je to zkrátka průšvih," řekl odborový předák.

Odboráři se obávají, aby se ostravský podnik nedostal do stejné situace jako další firma patřící do skupiny Evraz, italská válcovna Palini e Bertoli. Ta podle Kološe měla původně stát tři měsíce, už stojí více než čtyři a není jasné, kdy se znovu rozjede.

Vítkovičtí tak s nadějí čekají na prodej firmy a nového majitele. "Je to takové období nejistoty, kdy starý management už asi nemá snahu něco získat. Doufáme, že nový majitel bude mít nachystané nějaké zakázky," řekl Kološ.

19.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...