1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Firma ArcelorMittal Ostrava odsířila za 226 milionů Kč koksovnu

arcelormittal logoOstrava - Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) dokončila odsíření své koksovny za 226 milionů korun.

Díky nové sirovodíkové pračce a strojnímu chlazení sníží emise oxidu siřičitého ze spalování koksárenského plynu o 40 procent, tedy ročně o více než 200 tun. ČTK o tom informovala mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková.

Společnost podle ní budovala zařízení dva roky, přičemž při tom neomezila výrobu koksu ani nezvýšila zátěž životního prostředí. Investice byla dokončena letos v srpnu, další měsíce bylo zařízení ve zkušebním provozu a prošlo závěrečnou garanční zkouškou. "Naměřené hodnoty obsahu sulfanu jsou dokonce pod spodní hodnotou limitů daných takzvanými nejlepšími dostupnými technikami, které vstoupí v EU v platnost v roce 2016 a která činí 300 miligramů na metr krychlový," uvedl ředitel AMO pro životní prostředí Petr Baranek.

Oxid siřičitý vzniká při spalování koksárenského plynu. Huť ho využívá ve většině podniku jako palivo, například pro otop koksárenských baterií, ohřev proudícího vzduchu na vysokých pecích, v kotlích své energetiky či na válcovací trati. Huť ročně vyrobí přibližně 1,2 milionu tun koksu, díky čemuž je největším producentem koksu v zemi.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců. Roční kapacita výroby společnosti je tři miliony tun oceli. Zhruba polovinu produkce podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Podnik uvádí, že vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou a už dnes splňuje limity EU, které vstoupí v platnost až od roku 2016. Přesto je ale jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí v Moravskoslezském kraji.

19.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...