1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Firma Bellmer, která převzala výrobu po Papcelu Litovel, loni zvýšila tržby

Papcel buildingLitovel - Společnosti Bellmer Czech, která na podzim 2019 převzala výrobu papírenských strojů po zkrachovalém podniku Papcel Litovel, loni díky vyššímu exportu meziročně vzrostly tržby o 49 milionů korun na 248,2 milionu. Strojírenská firma vykázala čistý zisk 28,8 milionu korun, který byl zhruba stejný jako v roce 2020.

ČTK informaci získala z výroční zprávy firmy Bellmer Czech, která je stoprocentní dceřinou společností německého výrobce papírenských technologií Bellmer.

Vedení Bellmer Czech ve výroční zprávě uvedlo, že podnikání litovelského podniku loni už nebylo ovlivněno pandemií koronaviru a společnost mohla rozvíjet obchodní aktivity, díky čemuž její obrat vzrostl o čtvrtinu. "Především však došlo k akvizici nových významných zakázek, jejichž dokončení je plánováno na rok 2022," stojí ve výroční zprávě. Mezi nejvýznamnější trhy litovelského podniku, který loni zaměstnával 97 lidí, patřilo Rusko. Vedení Bellmer Czech se po letošním únorovém ruském útoku na Ukrajinu rozhodlo svoji obchodní politiku více zacílit na nové trhy v rozvinutých i rozvojových zemích.

Litovelský Papcel na sebe podal insolvenční návrh kvůli platební neschopnosti v roce 2019. Několikaleté spory s jedním ze zahraničních zákazníků Papcelu i neshody akcionářů narušily důvěru bank, které litovelský podnik financovaly. Konkurz na majetek Papcelu pak soud prohlásil v lednu 2020. Věřitelé Papcelu přihlásili pohledávky téměř za 1,7 miliardy korun. Majetek Papcelu byl v té době oceněn na 492 milionů korun. Insolvenční správce postupně rozprodává movitý i nemovitý majetek Papcelu.

Ještě před prohlášením konkurzu soud povolil společnosti Papcel pronajmout většinu výrobních hal v Litovli německému výrobci papírenských technologií Bellmer. Díky pronájmu továrny se v Litovli udržela výroba papírenských strojů a několik desítek pracovních míst. Společnost Bellmer Czech pak v dražbě koupila výrobní areál Papcelu za 65,2 milionu korun.

Litovelskému Papcelu v roce 2018 klesly tržby na 799 milionů z 1,626 miliardy v roce 2017. Výrobce papírenských strojů tehdy snížil ztrátu na 94 milionů ze 174 milionů korun v roce 2017. Díky postupným akvizicím skupina Papcel zvýšila konstrukční a výrobní kapacity a počet jejích zaměstnanců postupně vzrostl na více než 450.

22.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...