1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

GALATEK předal zatím největší letošní zakázku ve společnosti ŠKODA VAGONKA a.s., Ostrava

Galatek lakovnaNa konci dubna došlo ke slavnostnímu předání největší letošní zakázky ve společnosti Škoda Vagonka a.s. v Ostravě, která je dceřinou společností koncernu Škoda Transportation a.s.

Jedná se o univerzální lakovnu kolejových vozidel, která obsahuje celkem 8 pracovišť. Pracoviště jsou navrženy jak pro vozy evropského charakteru, tak i pro vozy určené na ruský trh. Celková kapacita lakovaných vozů se díky novému pracovišti zvýší o 200 %. Jedná se o 2 kombinované stříkací kabiny (možnost lakování, vytěkání a sušení do 60°C), tryskací kabinu, 4 přípravné kabiny a pracoviště finální přejímky. Provětrávání stříkacích kabin zajišťuje 6 vzduchotechnických jednotek důmyslně umístěných na ocelové plošině mezi samotnými kabinami. Ve všech pracovištích jsou instalovány pojízdné plošiny pro obsluhu, kromě tryskací kabiny, kde jsou lávky pevné. Speciálním požadavkem investora pak byly plošiny v přípravných kabinách. Zde jsou instalovány plošiny s kombinovaným pneumaticko-elektrickým pohonem a jsou dlouhé nestandardních 5,2 m. Kromě samotných pracovišť je důležité také jejich zázemí.

Při návrhu bylo dbáno nejen na technické, ale i na ekonomické a úsporné řešení, co se týče provozních nákladů, i tak jsou celkové výkony jednotlivých médií mimořádné. Vytápění kabin zajišťují hořáky o celkové kapacitě téměř 2,5 MW, celkový chladící výkon jednotek je 1,1 MW a elektrické rozvaděče jsou dimenzovány na příkon přes 2,2 MW. Novinkou v naších instalacích je pak výroba tlakového vzduchu pomocí lamelových kompresorů. Tlakový vzduch dodávají tři úsporné lamelové kompresory s externí sušičkou vzduchu, z toho jeden je vybaven rekuperační sadou pro zpětné získávání tepla pro ohřev užitkové vody. Rozvod vzduchu je v hliníkovém modulovém potrubí s dvěma 5m3 vzdušníky a celková kapacita těchto kompresorů je přes 3 000 Nm3 /h. Záchyt plynných emisí je řešen pomocí zařízení se zeolitovým koncentrátorem a tříkomorovým reaktorem.​

Unikátní projekt, na kterém se podílelo přes 40 projektantů z různých profesí, přes 20 stavebních a montážních firem. Jen díky skvělé koordinaci a projektovému řízení se podařilo i za ztížených podmínek dodržet smluvní harmonogram. Velké poděkování tak patří všem naším spolupracovníkům a zaměstnancům, kteří se na této zakázce podíleli.

17.05.2021

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...