1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Huisman Konstrukce vyrobí jeřáby pro operace pod mořskou hladinou

Huisman konstrukce buildingSviadnov - Společnost Huisman Konstrukce vyrobí dva jeřáby, které budou z obří vrtné lodi operovat pod mořskou hladinou. Zakázku v hodnotě několika desítek milionů korun zadal výrobce lodí Ecovix se sídlem v Brazílii.

Technici ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku jeřáby rovněž navrhnou a otestují. ČTK o tom dnes za společnost Huisman Konstrukce informoval Pavel Sobol.

Uvedl, že pro český závod společnosti Huisman má zakázka zásadní význam. Půjde o první jeřáby takzvaného typu knuckle boom, které budou navrženy a vyrobeny v České republice.

"To, že zařízení bude kompletně vyrobeno i otestováno u nás, je důkazem vysoké odbornosti a kvality našich techniků. Dosud jsme ve Sviadnově vyráběli pedestalové jeřáby podobných nosností. Je to vstup do nového segmentu, který má velký potenciál," uvedl zástupce společnosti Huisman Vojtěch Bednář.

Každý z jeřábů bude mít nosnost 60 tun a bude konstruován na zdvihy pod mořskou hladinou. "Hlavním úkolem jeřábů bude manipulace se speciálními trubkami při vrtných operacích. Jeřáby zvládnou podmořské zdvihy až do hloubky 2,5 kilometru," uvedl Sobol.

Jeřáby by ve Sviadnově měly být dokončeny a otestovány zhruba na konci letošního roku. Pak budou namontovány na vrtnou loď s názvem Cassino, která bude působit po celém světě na mořích a oceánech, kde se nacházejí ložiska ropy.

Huisman Konstrukce vyrábí "hi-tech" strojírenské výrobky, například ropné vrtné soupravy, pozemní a námořní jeřáby nebo zařízení pro pokládání potrubí v moři. Je členem nadnárodní skupiny Huisman, jejíž centrála je v Nizozemsku. Její technici se podíleli například na výrobě největšího lodního sloupového jeřábu na světě s nosností 5000 tun nebo na výrobě zařízení pro vyzdvižení ponorky Kursk. V České republice firma zaměstnává 600 lidí.

03.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...