1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Huisman vyrobí části turbín pro nizozemskou přílivovou elektrárnu

Huisman konstrukce buildingSviadnov - Společnost Huisman ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku, která vyrábí ropné vrtné soupravy nebo lodní jeřáby, navrhne a vyrobí ovládací části turbín pro přílivovou elektrárnu v Nizozemsku.

Sestavená elektrárna, jež má dodávat elektřinu 700 domácnostem, se bude testovat ještě letos. ČTK o tom za firmu informoval Lukáš Klapil.

Uvedl, že elektrárna o výkonu jeden megawatt bude instalována v provincii Zeeland na pilířích největší nizozemské protipovodňové zábrany Oosterschelde. Stojí na 65 pilířích a má 62 ocelových vrat o šířce 42 metrů. "Přílivová elektrárna využívá periodicky se opakující příliv a odliv. Tato mořská síla roztáčí turbíny, které prostřednictvím generátoru vyrábí elektrickou energii," popsal zařízení Klapil.

David Waliczek ze společnosti Huisman uvedl, že podíl české firmy na zakázce zahrnuje návrh, výrobu a testování hydraulického systému. "Soustava bude ovládat pět turbín o souhrnném výkonu jeden megawatt. Celková hmotnost konstrukce je přibližně 520 tun," dodal Waliczek. 

Kamil Staněk ze společnosti Huisman uvedl, že prioritou v projektu je absolutní spolehlivost. "V případě poruchy na jedné hydraulické jednotce se automaticky aktivuje druhá, a tím je zajištěn bezproblémový zdvih turbín například při bouřlivém počasí," uvedl Staněk. Speciální požadavky jsou podle něj kladeny rovněž na ochranu životního prostředí. "V případě úniku oleje z hydraulického systému musíme zaručit, že se z našeho zařízení nedostane do vody," sdělil Staněk. 

Klapil doplnil, že důležité komponenty dodá český Huisman společnosti Tocardo International, která patří k předním světovým výrobcům přílivových elektráren. V té má nadnárodní skupina Huisman, do níž sviadnovský závod patří, minoritní podíl.

Společnost Huisman vyrábí "hi-tech" strojírenské výrobky jako ropné vrtné soupravy, jeřáby a zařízení pro pokládání potrubí v moři. Firma je členem nadnárodní skupiny Huisman, jejíž centrála je v Nizozemsku. Celá skupina Huisman má 2800 zaměstnanců, ve Sviadnově firma zaměstnává 700 lidí. V posledních dvou letech prošel areál společnosti ve Sviadnově rozsáhlou modernizací za více než 500 milionů korun, firma tam mimo jiné vystavěla moderní vývojové a konstrukční centrum.

22.05.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...