1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Huisman vyrobil ve Sviadnově zatím svůj největší jeřáb

Huisman konstrukce buildingSviadnov – Česká společnost Huisman, výrobce vrtných souprav, jeřábů, pokládkových systémů a zařízení pro zábavní průmysl, dokončila výrobu 200mt stojanového jeřábu.

Jedná se zatím o největší kompletní jeřáb, který odborníci ze Sviadnova během 20leté historie společnosti vyrobili. Zakázka v přibližné hodnotě 100 mil. Kč je určená pro společnost Gulf Marine Services ze Spojených arabských emirátů.

Aktuálně probíhá v areálu společnosti Huisman ve Sviadnově uvedení do provozu a testování základních funkcí jeřábu. V průběhu června bude jeřáb dopraven zákazníkovi. „Doprava bude nadrozměrná a velmi komplikovaná. Zařízení váží cca 170 tun, přičemž samotný výložník má 45 metrů. Obě části poputují speciálním vozidlem do nákladního přístavu v Bratislavě a poté na lodi přes Antverpy až do Abu Dhabi,“ přibližuje logistickou náročnost přepravy projektový koordinátor Huismanu Tomáš Zamarski.

Na projektu 200mt stojanového jeřábu (PMOC - Pedestal Mounted Offshore Crane) odpracovali sviadnovští odborníci několik desítek tisíc hodin. Kromě samotné výroby připravovali zaměstnanci českého Huismanu i veškerou projektovou dokumentaci. Kompletní stojanový jeřáb, největší v historii sviadnovské společnosti, je složený z věže jeřábu a výložníku.

Ve věži stojanového jeřábu (tzv. crane house) se ukrývají všechny potřebné komponenty, jako jsou elektromotory, navijáky lan, obslužné plošiny, žebříky nebo chladič a hydraulická nádrž. Věž se instaluje přes otočné ložisko na podstavec. Všechny důležité části jeřábu se umisťují dovnitř věže z toho důvodu, aby byla zařízení dobře chráněná proti korozivnímu mořskému prostředí. Výložník je na jeřábu zavěšený na čepech.

Velkou výzvou pro zaměstnance Huismanu bylo spojování dvou částí věže jeřábu. Nejprve byly dovnitř instalovány důležité komponenty, pak se obě poloviny věže připravily pro svaření do jednoho celku. „Jednotlivé části byly pomocí portálových jeřábů umístěné k sobě, znivelovány a postupně sestehovány. Celá operace byla velmi náročná na přesnost, která se kontrolovala několikrát během celého procesu, dokud nebyly obě dvě součásti finálně svařeny“ popisuje náročnou operaci Tomáš Zamarski.

Stojanové jeřáby společnosti Huisman jsou hlavně využívány při vykládce zásobovacích lodí, přemisťování potrubí nebo zdvihání břemen z paluby a z mořského dna.

21.06.2016

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...