1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

I přes krizi Železárny Hrádek udrží tržby na 1,3 miliardy Kč

steel factory4Hrádek - Jako úspěch v době krize a sílící konkurence levných výrobků z Číny, Turecka i Polska hodnotí Železárny Hrádek udržení letošních tržeb ocelárny na loňských 1,3 miliardy Kč.

Podle výrobně-technického ředitele mateřské Z-Group Steel Holding Norberta Hrabalíka mírně vzrostou díky nové vakuovací stanici a výrobě ingotů, které firma dříve nakupovala. Druhovýroba bude na nižších číslech než loni, na zhruba 270 milionech Kč, řekl ČTK.

Situace na ocelářském trhu v Evropě i ve světě je podle výkonného šéfa Pavola Hubočana stejně složitá jako loni. O každou zakázku se musí bojovat a panují velké cenové tlaky. Do ČR se valí levná válcovaná ocel z Číny, silnou konkurencí je Turecko a Polsko. Moderní čínské továrny už umí podle Hrabalíka mnohdy i stejnou kvalitu.

Podnik, který před 100 lety odlil první ocel, loni a letos investoval 150 milionů Kč do vakuovací stanice. "Jakostí a kvalitou oceli jsme se posunuly do vyšší úrovně a nemusíme kupovat ingoty," uvedl Hrabalík. Firma je podle něj schopna konkurovat nejkvalitnější oceli. Ta jde z 85 procent do Chomutova na výrobu bezešvých trubek 273 až 610 milimetrů, které směřují do celého světa. Hrádek i chomutovské válcovny budou letos v plusu, stejně jako loni, řekl Hubočan.

Měsíčně železárny vyrábějí 9000 tun ingotů. Hubočan odhadl letošní produkci na 81.000 tun, o 4000 tun více než loni. Pokud by podnik zapojil obě elektrické pece, vyrobí 150.000 tun oceli.

"Snažíme se, aby měli práci naši lidé. Díky vakuovací stanici můžeme vyrábět kvalitnější ocel a marže z ingotů zůstává u nás. Přešli jsme z polygonálního průřezu na kruhový. Snížila se tak materiálová náročnost na výrobu trubky," uvedl. Investice, která má mít čtyřletou návratnost, ale "nespasí druhovýrobu v Hrádku". Certifikace výrobků je složitá, řekl. Železárny vyrábějí všechny druhy oceli, ale vzhledem k cenám na trhu a dopravním nákladům dokážou prodat pouze legované jakosti s vyšším obsahem dražších feroslitin. Výhodou Hrádku je, že umí vyrobit malé množství od jedné tuny a pružněji reagovat na poptávku zákazníka. "Dnes je ale strašně těžké někoho vytlačit z trhu," řekl.

Firma nedávno kvůli velmi nízké marži uzavřela středojemnou válcovací trať a na ní navázanou tažírnu. "Trať je dočasně zakonzervovaná. Uvidíme, jestli budou mít zákazníci v dubnu opět zájem, řekl Hrabalík. Více peněz tak zůstane na zvyšování efektivity hrubé válcovny, která produkuje cenově konkurenceschopnější výrobky. "Lidé se o práci musí bát stále," řekl Hrabalík. Ve výrobě je nyní 200 lidí, z toho 114 na ocelárně; v administrativě a obchodu přes 20 lidí.

Pokud by firma neměla vakuovací zařízení, neprodala by letos 30 procent oceli kvůli nesplnění technických podmínek. "Začali jsme už dokonce prodávat ingoty externím firmám. U zhruba deseti odběratelů jsme ve fázi zkoušek a vzorkování," dodal šéf výroby.

19.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...