1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kaplická firma Hauser měla rekordní tržby téměř čtyři miliardy, zisk mírně klesl

growth chart 1Kaplice - Firma Hauser, která v Kaplici na Českokrumlovsku vyrábí chladicí techniku, měla v obchodním roce duben 2021 až březen 2022 rekordní tržby 3,99 miliardy Kč. Meziročně stouply o čtvrtinu. Zisk po zdanění klesl o necelých osm procent na 340,8 milionu.

Ve zmíněném hospodářském roce investovala 114,1 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma má kolem 500 zaměstnanců.

Meziročně podnik opět zvýšil výrobu, ačkoli to komplikovala pandemie, kdy bylo víc nemocných zaměstnanců než obvykle. "Efektivitu výroby negativně ovlivnil prudký nárůst cen energií, vstupních materiálů, především oceli a elektro součástí. Pro navýšení výroby bylo důležité prodloužení automatické linky pro výrobu plechových polotovarů a obnova stávajících strojů," uvedla firma, jež vyrábí asi 10.000 druhů plechů. V květnu 2021 dokončila investici téměř za 120 milionů Kč do plně automatizované linky na plechové polotovary. Její kapacita stoupla o čtvrtinu.

Faktorem, který dopadl na firmu po pandemii, byla válka na Ukrajině. Její důsledky ještě víc ovlivnily růst cen energií, materiálů a tím i firemní zisk, uvedla společnost. V hospodářském roce duben 2021 až březen 2022 jí klesl provozní zisk téměř o 16 procent na 400,2 milionu Kč.

Hauser dodává chladírenské technologie hlavně nadnárodním potravinářským řetězcům. Hlavním trhem je Německo. Společnost zaměstnávající kolem 500 lidí jim v minulém obchodním roce zvedla mzdy o víc než šest procent. Na jaře 2021 byl průměrný dělnický hrubý plat 39.000 korun, jak tehdy řekl ČTK jednatel Pavel Mrzena. Dřív tvořily asi 70 procent výrobků chladicí přístěnné regály, jichž za rok Hauser vyrobí několik desítek kilometrů. V posledních letech přibývalo mrazicího nábytku.

Hauser patří vedle firem jako Engel nebo Isotherm k největším zaměstnavatelům v regionu. Firma, jejíž centrála je v rakouském Linci, působí v Kaplici od roku 1992. Zpracovává hlavně plechové díly. Přes 90 procent zboží jde na export po Evropě. Koncern Hauser zaměstnává celosvětově 1300 lidí, má obrat kolem 370 milionů eur (asi 8,6 miliardy Kč).

20.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...