1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kovosvit zvýšil tržby na 1,75 mld Kč, investoval 200 mil. Kč

kovosvit-mas logoSezimovo Ústí - Kovosvit MAS, jednička mezi českými výrobci multifunkčních obráběcích strojů, loni zvýšil tržby o zhruba 250 milionů na 1,75 miliardy korun. Letos plánuje přesáhnout hranici 2,1 miliardy.

Do modernizace v roce 2013 firma investovala 200 milionů korun. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Peter Hawlan.

"Jednalo se především o novou pec ve slévárenském provozu za více než 40 milionů. Ta zvýšila kapacitu na šest tun tekutého kovu za hodinu, čímž se celková roční kapacita slévárny navýšila na 12.000 tun," uvedl ředitel s tím, že Kovosvit je jednou z mála firem, která disponuje vlastní slévárnou. Na 60 procent odlitků pak jde na export.

Další významnou investicí za více než 45 milionů korun bylo portálové centrum s označením V100 od japonské firmy MAZAK. Kovosvit tak rozšířil počet portálových center, která umožňují přesné opracování rozměrných odlitků, včetně pětiosého obrábění, frézování a vrtání až do velikosti šesti metrů. Další investice se týkaly rekonstrukce budov a inovací ve prospěch modernizace a rozšíření výroby. Investiční záměry budou pokračovat i letos.

S rozšiřováním výroby a exportu firma průběžně přijímá nové zaměstnance, aktuálně jich má 810. Letos by jich chtěla přijmou dalších 50, a to zejména do výroby a obchodního a technického úseku.

Vývoz do Ruska loni představoval 50 procent odbytu. V Ruské federaci posílila spolupráce s dceřinou společností MTE KOVOSVIT MAS, která byla založena v roce 2012 v Azově, kde se o rok později otevřela velká montážní hala. Vizí společného podniku MTE KOVOSVIT MAS je, že v roce 2016 bude ročně vyrábět zhruba 300 strojů. "Rozvoj nových odbytových teritorií v roce 2014 bude zaměřen zejména na vybrané evropské trhy, Turecko, Indii a další na asijském kontinentu," uvedl Hawlan.

Výroba je nadále soustředěna na multifunkční a pětiosé stroje. V těchto segmentech výroby je Kovosvit jedním z šesti světových výrobců, které tyto hi-tech technologie vyrábí. Společnost loni pokračovala ve vývoji a výrobě těchto strojů. Dalším pilířem rozvoje je projekt aplikačního centra, které je schopné zákazníkovi dodat kompletní technologie na klíč. Letos plánuje uskutečnit první velkou zakázku na dodávku celé výrobní linky, včetně robotizace, automatizace a softwaru.

Zhruba pětina produktů společnosti jde do automobilového průmyslu, pětina do energetiky a 60 procent do dalších odvětví strojírenství, to znamená těžebního, zbrojařského a železničního průmyslu.

Česká strojírenská firma Kovosvit MAS, a.s. má dlouholetou tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ji založil významný český podnikatel Tomáš Baťa. Letos slaví 75 let svého působení na trhu strojírenských technologií. Novým vlastníkem firmy se od ledna 2013 stala společnost FPK Group Limited.

10.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...