1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KYB začala v Chrudimi vyrábět pružiny do tlumičů

KYB logoChrudim - Společnost KYB Chita Manufacturing Europe dokončila na sklonku loňského roku v průmyslové zóně v Chrudimi novou halu a začala vyrábět vinuté pružiny do tlumičů pro automobily. Ročně jich vyrobí až 1,5 milionu.

Investice vyšla firmu na 200 milionů korun. ČTK to řekl prezident společnosti Robert Frank.

"Půl roku poběží zkušební provoz, zejména hygieně musíme doložit měření hluku, znečištění ovzduší. Potřebujeme čas, abychom mohli provést měření v různých ročních obdobích," řekl Frank.

Od letošního dubna do března 2015 plánuje podnik vyrobit 1,2 milionu vinutých pružin, do konce roku 2015 by se produkce měla zvýšit na 1,5 milionu kusů. V nové továrně pracuje zhruba 30 lidí a do konce letošního roku by jich mělo být dvakrát tolik.

"V Chrudimi je strojírenská tradice, je tu strojírenské učiliště a dají se tu lépe sehnat zaměstnanci. V Pardubicích a okolí už pracovníky trošku vysbíraly jiné firmy," řekl Frank.

Společnost má ještě do konce roku 2017 zarezervované v Chrudimi další dva hektary, kde plánuje postavit další halu a přijmout nové zaměstnance.

Podnik vlastní japonský koncern KYB, který je největším výrobcem tlumičů na světě. Jeho pardubický závod zahájil výrobu v roce 2006 a nyní zaměstnává 400 lidí. Další halu v průmyslové zóně postaví letos. Podnik by měl pro nové projekty přijmout do konce příštího roku zhruba 200 pracovníků.

"Do konce roku 2016 bychom rádi v Pardubicích proinvestovali 1,4 miliardy korun. Pracujeme na získání stavebního povolení. Rád bych, kdybychom 1. března kopli do země a v srpnu nebo v září měli halu postavenou," řekl Frank.

Novými projekty výrobce tlumičů pokračuje v dlouhodobých záměrech. Koncern má pobočky po Evropě a část výrobních programů přesunul do Pardubic, takže české výroby se krize v automobilovém průmyslu nedotkla, spíš naopak.

"Náš speciální tým se zaobírá vývojem všech faktorů, cenami materiálu, měnovými kurzy, ekonomickými a politickými situacemi států v Evropě a Americe, budoucími projekty našich zákazníků. Všechno musíme brát v úvahu," řekl Frank.

10.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...