1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Legios Loco vyrobí 300 vagonů za půl miliardy pro GATX

train wheelLouny - Česká firma Legios Loco vyrobí 300 vagonů za 550 milionů korun pro mezinárodní společnost GATX. ČTK to za Legios Loco sdělil Michal Donath. První stovku vozů má firma se závodem v Lounech dodat do února 2016.

V čele Legios Loco stojí lidé, kteří byli dříve ve vedení společnosti Heavy Machinery Services (HMS), která se dříve jmenovala Legios a v současnosti je v úpadku kvůli miliardovým dluhům.

Legios Loco má dodat výsypné vagony firmě GATX Rail Germany GmbH, která patří do americké skupiny GATX. V první bude Legios předávat GATX 100 vozů od letošního listopadu do února příštího roku. Ve druhé etapě má vyrobit dalších 200 vozů.

Firma Legios Loco byla do obchodního rejstříku zapsána teprve v lednu 2013. Tehdy byla jediným akcionářem společnosti londýnská společnost Legios Group, která byla také jediným akcionářem HMS (původně Legios). V dozorčí radě Legios Loco jsou rovněž lidé, kteří byli v minulosti v čele HMS. V současnosti je akcionářem Legios Loco kyperská firma Kirosium Limited a také HMS má jako jediného akcionáře kyperskou firmu, a to XL Heavy Machinery Services LTD.

Českobudějovický soud vyhlásil letos v březnu úpadek HMS. Firma pak byla reorganizována. Společnost dluží více než 320 věřitelům téměř 3,3 miliardy korun. Společnost je spojována s podnikatelem Františkem Savovem, který se zdržuje ve Velké Británii a kterého vyšetřovatelé stíhají kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov již dříve ČTK sdělil, že "žádné majetkové vazby na Heavy Machinery Services nemá a nikdy neměl". Jako Savovův mediální zástupce dříve vystupoval právě Donath, který mediálně zastupuje i Legios Loco.

11.08.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...