1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Litovelskému Papcelu loni vzrostly tržby i zisk

Papcel buildingLitovel - Společnost Papcel, která je předním tuzemským výrobcem strojů a zařízení pro papírenský průmysl, loni podle auditovaných výsledků zvýšila tržby zhruba o pětinu na rekordních 853 milionů korun.

O rok dřív firma utržila 718,6 milionu Kč. Čistý zisk Papcelu se loni skoro zdvojnásobil na 24,7 milionu korun z 12,9 milionu v roce 2011. Většinu produkce firma exportovala do Ruska, vývoz tvořil 99 procent loňských tržeb. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Papcelu.

"I když pokrizové oživení ekonomiky již citelně zpomalilo, pro nás byl rok 2012 jedním z nejúspěšnějších za poslední roky. Nejen díky rekordní úrovni zakázkové náplně, která na konci roku dosáhla hodnoty převyšující 2,6 miliardy korun, ale i úspěšným podpisem naší dosud největší zakázky pro zákazníka Zavod Gazetnoj Bumagi ve městě Šklov v Bělorusku," komentoval loňské výsledky předseda představenstva a generální ředitel Papcelu David Dostál.

Rusko se na loňských tržbách Papcelu podílelo 70 procenty. Papcel v ruském městě Penza zahájil stavbu nové papírenské linky pro společnost Mayak-Vega. Kontrakt má hodnotu 22 milionů eur (601 milionů korun). V Turecku Papcel v roce 2012 díky kontraktu na modernizaci papírenského stroje za zhruba 135 milionů korun získal 15 procent tržeb. Stále více tržeb Papcel inkasuje z kontraktů na modernizaci použitých papírenských linek, které si pořizují jeho zákazníci.

V závěru letošního roku Papcel zahájí dodávku prvních strojů pro nový papírenský závod v Bělorusku. Zakázka na stavbu a vybavení závodu v hodnotě 69 milionů eur (1,88 miliardy korun), kterou Papcel loni na podzim získal od běloruského papírenského koncernu Zavod Gazetnoj Bumagi Šklov, bude dokončena v roce 2015.

Běloruskému koncernu Zavod Gazetnoj Bumagi dodá Papcel kompletní linku na výrobu dekorativního papíru složenou z papírenského stroje a technologie na přípravu látky a chemikálií. Nový závod ročně vyrobí 30.000 tun papíru. "Je to největší zakázka v historii Papcelu. Papírnu stavíme na klíč, tedy od projektu přes stavbu výrobních hal, skladů, komunikací, dodávku a montáž strojů včetně uvedení do provozu a zaškolení obsluhy," podotkl Dostál.

Na projektu se kromě Papcelu bude v pozici subdodavatelů podílet několik firem z Evropské unie, Ruska, Běloruska a Asie. Běloruský koncern pokryje z vlastních zdrojů 15 procent investice a zbývající část projektu bude financována díky úvěru od České exportní banky.

Společnost Papcel vyrábí a dodává stroje a zařízení pro kompletní linky papírenských strojů. Zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých technologií. Hlavním akcionářem Papcelu je podnikatel Dostál.

28.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...