1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Minerva Boskovice loni zdvojnásobila zisk na 81,7 milionu Kč, vzrostl i obrat

Minerva Boskovice buildingBoskovice - Výrobce šicích strojů Minerva Boskovice v loňském roce zvýšil svůj čistý obrat o 28 procent na 1,2 miliardy korun, čistý zisk společnosti se zvýšil na dvojnásobek ze 39,4 milionu na 81,7 milionu korun za rok 2021. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

 

Důvodem hospodářského růstu společnosti je podle jejího vedení zejména oživení trhů po zpomalení v prvním roce pandemie koronaviru. "K plnění objednávek zákazníků bylo nutné přizpůsobit chod firmy, přijmout nové pracovníky, zvýšit směnnost, rozjet nepřetržitý provoz, optimalizovat výrobní procesy a zajišťovat externí formy kooperace výroby dílců," uvedlo vedení společnosti ve výroční zprávě.

I přes tato opatření ale Minerva prodloužila dodací lhůty strojů na více než šest měsíců. Hospodaření ve druhé polovině roku začal ovlivňovat růst cen materiálu, komponent a dílů i dopravy a také růst cen energií. Tyto faktory budou ovlivňovat náklady zejména v probíhajícím hospodářském roce.

Minerva v roce 2021 prodala 21.154 strojů, což ve srovnání s rokem 2020 představuje nárůst o 45 procent. Výrobu ovlivňovala i vyšší nemocnost v druhém pandemickém roce, která v koronavirových vlnách dosáhla 12 procent a ovlivňovala provozuschopnost výroby.

Jak se zvyšovala se začátkem roku 2021 poptávka, začala Minerva nabírat nové zaměstnance. Potřebovala zejména frézaře, brusiče, zámečníky a CNC operátory, kteří na trhu práce dlouhodobě chybí, u nově nastoupených zaměstnanců bez vyučení proto trvá zaškolování v oboru déle. "Na počátku roku bylo zaměstnáno 610 vlastních a devět agenturních dočasně přidělených zaměstnanců. Na konci roku bylo zaměstnáno 678 vlastních a 23 agenturních zaměstnanců. Došlo k navýšení o 82 pracovníků. Ve snaze přilákat nové pracovníky byl zaveden náborový příplatek," uvedlo vedení firmy.

Hlavní výrobní program Minervy se zaměřuje na průmyslové šicí stroje pro automobilovou výrobu, kde slouží k šití autopotahů, ale také pro výrobu obuvi nebo galanterie. Naprostou většinu svých strojů, 88 procent loňské produkce, prodala boskovická Minerva prostřednictvím své mateřské společnosti Dürkopp Adler Bielefeld.

Podnik Minerva vznikl v roce 1881 ve Vídni. Později se přesunul do Opavy a od roku 1938 sídlí v Boskovicích. Více než devadesátiprocentní podíl ve firmě drží německá společnost Dürkopp Adler.

27.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...