1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Moravia Steel dokončila výkup menšiny v Třineckých železárnách

steel factory3Třinec - Společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka plně ovládla největšího tuzemského výrobce oceli Třinecké železárny. Dokončila výkup minoritních podílů. Napsal to internetový server Insider.

Mluvčí Třineckých železáren Petra Jurásková ČTK potvrdila, že ve středu se uzavřela výplatní kancelář pro menšinové podíly. Vytěsňování čelí žalobě.

"Ve středu byl poslední výplatní termín," řekla ČTK Jurásková. Výplata minoritních podílů byla zahájena v druhé polovině září. Už dříve mluvčí uvedla, že za jednu akcii se menšinovým vlastníkům vyplácí 1815 korun, tedy o 82 korun více, než určil znalecký posudek. Chrenek minoritním podílníkům vyplatil přes 390 milionů korun, napsal Insider.

Společnosti Moravia Steel před započetím výkupu patřilo přes 90 procent akcií Třineckých železáren. Firma už dříve uvedla, že důvodem výkupu akcií je splnění zákonných požadavků, které budou platit od počátku roku 2014 a vyžadují kvůli transparentnosti jasnou a prokazatelnou vlastnickou strukturu. Akcie Třineckých železáren na majitele mají být po výkupu změněny na akcie na jméno, v listinné podobě zůstanou.

Někteří menšinoví akcionáři se kvůli ceně akcií, kterou jim při vytěsnění nabídla Moravia Steel, obrátili prostřednictvím internetového projektu Hromadné žaloby.cz na soud. Insider napsal, že k žalobě se připojilo 66 minoritních akcionářů a kauza se dostane před soud příští rok. Mezi žalujícími je podle serveru také specialista na minoritní podíly Aleš Hodina, který za férové protiplnění považuje 4000 korun za akcii.

Třinecké železárny loni vykázaly zisk 793 milionů korun, což bylo o 584 milionů méně než v roce 2011. Vyrobily 2,49 milionu tun oceli, což představuje 49 procent české produkce. Firma zaměstnává téměř 6000 lidí.

23.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...