1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Německá firma ZF staví ve Staňkově na Domažlicku druhou halu

zf logoStaňkov - Německá firma ZF Industry z Pasova staví ve Staňkově na Domažlicku druhou halu na výrobu náprav a převodovek pro stavební stroje. Současný počet 150 zaměstnanců zvýší na dvojnásobek.

Hala má být hotová v polovině července a firma poté začne zkušební provoz. ČTK to řekl Alexandr Horák, starosta Staňkova, čtvrtého největšího města na Domažlicku s téměř 3200 obyvateli.

"Letos začala druhá etapa výstavby firmy ZF. Velikost továrny se zdvojnásobí. Po dokončení by tam mělo pracovat 300 lidí," uvedl. Staňkov je podle Horáka výhodně situovaný mezi německými pobočkami firmy v Pasově na západě a v Geře na východě. "Jsme v dosahu logistiky tak jak oni potřebovali," uvedl.

"Zaplaťpánbůh za takového zaměstnavatele, kterého jsme ulovili před pěti lety na poslední chvíli a uspěli tak v soutěži s jihočeskými městy i Přešticemi, Klatovy a dalšími. Po zavření šamotky jsme řešili problémy se zaměstnaností. Nebyla práce," dodal Horák.

Město motivovalo investora tím, že mu přivedlo zdarma sítě až k hranici pozemku a ten mu prodalo za velmi nízkou cenu. Do sítí dal Staňkov přes čtyři miliony korun. Firma ZF, která má pobočky po celém světě, městu slíbila, že postupně zaměstná 500 lidí. Má koupený pětihektarový pozemek, kde může být sedm hal; v červenci tam budou čtyři. "Mají objednávkami pokrytou výrobu na dva tři roky," uvedl starosta.

Podle Horáka jde o jednu z mála firem na Domažlicku, která expanduje. Se 300 lidmi půjde o jednoho z nejsilnějších zaměstnavatelů v oblasti. "Je tu problém sehnat práci. Silný investor s pobočkami po celém světě si umí i v této nelehké době poradit a lidi zaměstnat," podotkl Horák.

První část továrny na výrobu náprav pro bagry a nakladače otevřela ZF Industry v září 2009, kdy zaměstnala 40 lidí. Do budovy a technologie tehdy dala přes 200 milionů Kč. Šlo o 126. pobočku firmy.

Firma by se měla stát spolu s nedalekým EvoBusem Holýšov, výrobcem dílů autobusů, největší strojírenskou továrnou na Domažlicku. Jde o prvního investora v průmyslové zóně na tahu Plzeň - Domažlice - státní hranice. Je tam ještě volných 15 hektarů, většinou soukromých. Po ukončení krize město i díky ZF čeká zájem dalších investorů.

ZF Industry má po světě 60.000 lidí. Z 80 procent vyrábí díly pro automobily, zbytek pro stavební stroje. Už v roce 2007 získala vývojovou základnu v Plzni, když koupila firmu Value Engineering.

10.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...