1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ocelářské skupině Z-Group klesly tržby o 13 pct na 2,28 mld. Kč

steel factoryHrádek - Z-Group Steel Holding a.s., čtvrté největší ocelářské skupině v Česku, se loni propadly tržby meziročně o téměř 13 procent na loňských 2,28 miliardy korun.

Zavinila to rozsáhlá havárie v chomutovských válcovnách, která zastavila výrobu na tři měsíce. Tržby klesly o 800 milionů Kč, v hospodaření způsobila havárie ztrátu 150 milionů, řekl ČTK majitel Zdeněk Zemek.

Ocelářské a železárenské závody v Hrádku u Rokycan, v Chomutově a ve Veselí nad Moravou vyrobily a zpracovaly za loňský rok 136.000 tun oceli, meziročně o zhruba pětinu méně. 

Havárie v Chomutově způsobila také snížení produkce a částečně zastavení ocelárny v Hrádku, který vyrábí pro chomutovský závod vstupní ingoty. "Pokud by k odstávce nedošlo, byly by tržby skupiny o 800 milionů korun vyšší," řekl mluvčí skupiny Miroslav Slaný. 

Oba dceřiné podniky Z-Group Steel Holding odstavila na přelomu srpna a září porucha ozubeného kola na převodovce válcovací trati. Rozsáhlou havárii podnik nepamatuje od 70. let minulého století. "Podařilo se ji opravit v rekordním čase. Původní termín se rýsoval až na konec května 2015, což by bylo pro podnik likvidační," řekl Slaný. Válcovací trať v Chomutově nyní jede na plný provoz. "Havárie ukázala kvalitu produkce, když během odstávky zákazníci nepřešli ke konkurenci a byli ochotni si na trubky z Chomutova delší dobu počkat," uvedl.

Všichni zaměstnanci se po obnovení provozu vrátili do práce. Skupina plánuje start čtvrté směny. V následujících letech chce investovat do modernizace chomutovského závodu jednu miliardu korun. Uvažuje také o vybudování nové válcovací trati vedle současné, která zůstane v provozu. Podnik chce rozšířit sortiment a vyrábět i trubky větších průměrů a větší tloušťky stěn. Už příští rok plánuje vybudovat nové krokové a kalibrovací pece za zhruba 300 milionů korun.

Holding vyváží do více než 40 zemí světa, zejména do EU, více než tři čtvrtiny produkce, a to elektrárnám, firmám z oblasti dopravy ropy, plynu, vody, strojírenství, stavebnictví a nábytkářům.

Z-Group patří českému podnikateli Zdeňkovi Zemkovi, který buduje své impérium s rodinou a spolupracovníky od počátku 90. let minulého století. Podniká v několika oborech zaměstnává přes 4000 lidí. Veškerý zisk reinvestuje dlouhodobě do svých firem.

02.06.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...