1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ostravská huť dodala ocel na spojení mezi Polskem a Litvou

arcelormittal logoOstrava - Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) dodala 5400 tun ocelových úhelníků na stavbu elektrického spojení vysokého napětí mezi polskou stanicí Elk Bis a litevským Alytusem.

Spojení tvořené téměř 300 sloupy bude dlouhé zhruba 160 kilometrů, z čehož 110 kilometrů je na polské straně. ČTK o tom informovala mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková. Cenu zakázky firma neuvedla.

"Průměrná výška sloupu vysokého napětí se pohybuje mezi 70 až 90 metry a na výrobu jednoho z nich je potřeba 21 až 110 tun oceli," uvedl ředitel AMO pro prodej a marketing Šaháb Husain. Společnost ArcelorMittal dodala na projekt 11.000 tun oceli, v Ostravě byla vyrobena polovina.

 Projekt má podle mluvčí podporovat nejen propojení a rozvoj transevropských energetických sítí s cílem dosáhnout jejich efektivního fungování, ale také rozvoj regionů. "Kromě sloupů vysokého napětí bude vybudováno 11 průběžných stanic, převážně v Polsku. Investice do celého systému jen polské straně mají dosáhnout 450 milionů eur (přes 12 miliard korun)," uvedla Černá.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi zhruba 7500 zaměstnanců. Ročně vyrábí dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

08.07.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...