1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Papcel chce proniknout na indický trh, založil tam pobočku

Papcel buildingLitovel - Strojírenská společnost Papcel z Litovle na Olomoucku, která je předním tuzemským výrobcem strojů a zařízení pro papírenský průmysl, založila v Indii dceřinou firmu,

pomocí které se bude snažit proniknout na tamní rychle rostoucí trh a získat zajímavé exportní zakázky. Firma to oznámila na svých internetových stránkách. Papcel nyní většinu produkce vyváží do Ruska.

Založení dceřiné společnosti PAPCEL PAPER INDIA vedení Papcelu zdůvodnilo tím, že v Indii funguje více než 700 papíren, mezi kterými jsou moderní velkokapacitní provozy i malé výrobny na technické úrovni začátku 20. století. India zatím vykazuje nízkou spotřebu papíru, která činí 11 kilogramů na osobu a rok, zatímco světový průměr je 56 kilogramů.

"Místní podnikatelé i vlády si uvědomují význam tohoto faktu. V Indii se otevřelo okno příležitostí pro místní i zahraniční dodavatele všech druhů zařízení pro výrobu a zpracování buničiny a papíru. Tato situace je z historického hlediska ojedinělá a každý, kdo v oboru něco znamená, se snaží na indickém trhu být co nejaktivnější," stojí ve zprávě vedení Papcelu.

Papcel zahájil obchodní aktivity v Indii na začátku roku 2012, kdy obchodní příležitosti začal vyhledávat pomocí regionálního zástupce. "Velice brzy se ukázalo, že konkurence místních výrobců a dodavatelů je extrémně silná a že v žádném případě nelze podceňovat jejich technickou úroveň ani prodejní schopnosti," upozornilo vedení Papcelu.

V polovině letošního roku proto byla v Indii založena dceřiná společnost PAPCEL PAPER INDIA, která se stala členem organizace IPPTA, což je indická asociace organizací a pracovníků celulózo-papírenského průmyslu. "Byly již také vybrány první indické výrobní a dodavatelské podniky, které budou přizvány ke členství v existujícím clusteru podniků soustředěném kolem Papcelu," podotklo vedení litovelské firmy.

Společnost Papcel vyrábí a dodává stroje a zařízení pro kompletní linky papírenských strojů. Zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých technologií.

Loni Papcel podle auditovaných výsledků zvýšil tržby zhruba o pětinu na rekordních 853 milionů korun. O rok dřív firma utržila 718,6 milionu Kč. Čistý zisk Papcelu se skoro zdvojnásobil na 24,7 milionu korun z 12,9 milionu v roce 2011. Vývoz tvořil 99 procent loňských tržeb. Rusko se na tržbách Papcelu podílelo 70 procenty.

V závěru letošního roku Papcel zahájí dodávku prvních strojů pro nový papírenský závod v Bělorusku. Zakázka na stavbu a vybavení závodu v hodnotě 69 milionů eur (1,88 miliardy korun), kterou Papcel loni na podzim získal od běloruského papírenského koncernu Zavod Gazetnoj Bumagi Šklov, bude dokončena v roce 2015. Hlavním akcionářem Papcelu je podnikatel David Dostál.

14.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...