1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PBS letos investuje do závodu ve Velké Bíteši 130 milionů Kč

PBS Velka bites engineVelká Bíteš - První brněnská strojírna (PBS) letos zaplatí za rozvoj svého závodu ve Velké Bíteši 130 milionů korun.

Budou to největší investice za několik let, v porovnání s minulým rokem bude celková částka vyšší o 30 milionů korun, řekl ČTK generální ředitel Milan Macholán. Tento měsíc bude dokončena nová část slévárny s technologiemi na výrobu přesně litých dílů pro letecké motory, turbíny i turbodmychadla, která bude stát 78 milionů Kč.

Druhá velká letošní investice se týká modernizace vytápění závodu. Minulý rok mimo jiné přibyly nové technologie v divizi letecké techniky, mezi nimi bruska na ozubení. "Těžko jsme v republice hledali dodavatele, který by nám dokázal udělat ozubená kola do převodovky na naše motory v leteckých přesnostech," uvedl Macholán. Motory pro malé letouny a vrtulníky PBS vyvíjí a vyrábí jediná v Česku.

PBS podniká v přesném strojírenství, specializuje se na točivé stroje pro řadu oborů. Za minulý rok měla strojírna tržby 1,25 miliardy Kč, meziročně stouply o 50 milionů Kč. Dodávky pro letectví tvořily přes polovinu obratu. Částečný výpadek zakázek z Ruska, kde má PBS největší odbytiště hlavně v oblasti letectví, se podařilo vyrovnat novými kontrakty v Číně. Divizi přesného lití pomáhaly dodávky pro švýcarskou firmu ABB, významného světového výrobce turbodmychadel.

Letecké motory vyvinula PBS čtyři a její konstruktéři začínají pracovat na vývoji pátého typu. Dva motory podnik produkuje sériově, ve výrobě už je i první série motoru TP100 pro nejvýše čtyřmístné letouny. "Dokončují se zkoušky turbohřídelového motoru TS100, ten je určen pro vrtulníky do čtyř pasažérů," doplnil Macholán. PBS se s motory dostává do zahraničí. Kupříkladu motory TJ100 začíná dodávat do jednomístných tryskáčů v USA. "Většinou si tato letadla kupují vysloužilí piloti," podotkl Macholán. V mezinárodním projektu ESPOSA, jehož je PBS lídrem, jsou dva bítešské motory testovány v letounu Orka v Polsku, další motor přijde do nového malého italského vrtulníku.

PBS vyrábí také pomocné energetické jednotky do vrtulníků a klimatizační systémy. Jednotky začíná dodávat do nových čínských vrtulníků.

15.06.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...