1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pelhřimovský Agrostroj vybuduje nový závod v Rusku

Agrostroj Pelhrimov-machineKuřim - Pelhřimovský Agrostroj, který je největším českýmm výrobcem zemědělské techniky, vybuduje nový závod v Rusku. Postaví ho 60 kilometrů jižně od Voroněže.

Důvodem investice jsou podmínky v tomto teritoriu, které nutí 60 procent prodaných výrobků vyrábět v Ruské federaci. ČTK to na konferenci v Kuřimi řekl generální ředitel Agrostroje Lubomír Stoklásek. Výši investice neuvedl.

Místo, kde Agrostroj výrobní závod postaví, společnost hledala tři roky. Smlouvu podepsala loni v prosinci. Závod vznikne na 42 hektarech, výstavba začne v roce 2016 nebo 2017. "Bude to podle vývoje politické situace v Rusku," uvedl Stoklásek.

Struktura výroby i montážní celky budou stejné jako v Pelhřimově. Jádrem budou zemědělské stroje, dál chce ale firma dělat kooperace pro automobilový průmysl, nákladní auta, autobusy a komunální stroje. U zemědělských strojů půjde většinou o finální produkci, u zbytku dodávky dílů.

Do Ruska Agrostroj vyváží zboží za zhruba 200 milionů Kč ročně. Nárůst obratu se má ale navýšit až na 1,2 miliardy korun v horizontu deseti let. "Je to dlouhodobý plán rozvoje obchodu našich partnerů v Rusku, ale samozřejmě nic není jistého a je v tom spousta rizika," řekl Stoklásek. Agrostroj loni k tomu založil ruskou pobočku.

Holding Agrostroj měl loni obrat téměř pět miliard korun. Firma 98 procent svého zboží exportuje. Hlavní výrobu má v Pelhřimově, další v Humpolci a v Počátkách na Vysočině. Firma má 2000 zaměstnanců.

04.06.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...