1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Phoenix-Zeppelin chce převzít část činnosti Caterpillaru

phoenix zeppelin logoBrno - Společnost Phoenix-Zeppelin chce převzít prodej a distribuci náhradních dílů a poskytování servisu zařízení pro podzemní těžbu společnosti Caterpillar Global Mining Czech Republic.

Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vyplývá to z informací na webu ÚOHS a od firmy Caterpillar.

Phoenix-Zeppelin prodává především stavební stroje. V nabídce společnosti jsou i stroje Caterpillaru.

Ostravská firma Caterpillar Global Mining Czech Republic je bývalé OKD, Bastro, dceřiná firma těžební společnosti OKD. Od roku 2008 patřila americké firmě Bucyrus, kterou v roce 2011 koupil Caterpillar.

Specialistka pro komunikaci firmy Jitka Švihelová řekla ČTK, že filozofií Caterpillaru je mít na prodej a na servis dealery. "U nás bylo obchodní oddělení, které zajišťovalo prodej a servis našich výrobků. Caterpillar má jinou strukturu a dělá všechny obchody přes dealery, proto část naší firmy přechází pod dealera Phoenix-Zeppelin," uvedla Švihelová. Ostravské firmě zůstává výroba, jejími hlavními produkty jsou důlní hydraulické výztuže a ramena rypadel.

Phoenix-Zeppelin vznikl v roce 1991 spojením firem Phoenix Praha a německé Zeppelin Metallwerke, má více než deset poboček po celém Česku a dceřiné společnosti například na Slovensku a Ukrajině. Firma se zabývá prodejem a půjčováním stavebních i zemědělských strojů, zařízení a manipulační techniky například značek Caterpillar a Hyster. Zároveň nabízí servisní služby.

Obrat firmy loni dosáhl 3,6 miliardy korun. Převažoval prodej strojů za 2,4 miliardy. Firma byla ve ztrátě. Provozní výsledek hospodaření dosáhl -22 milionů korun.

Výnosy Caterpillar Global Mining Czech Republic činily v roce 2011 celkem 1,4 miliardy korun. Firma vydělala po zdanění 38 milionů korun.

19.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...