1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeňský Doosan dodá do Kazachstánu turbínu za stovky milionů Kč

Doosan Skoda Power logoPlzeň - Plzeňská Doosan Škoda Power dodá do Kazachstánu dvě turbíny o shodném výkonu 65 megawattů a generátor, vše za stovky milionů korun. Zakázka znamená průnik výrobce turbín na nový trh.

Zařízení bude určené pro paroplynový blok 310 MW v petrochemickém komplexu Karabatan v provincii Atyrau, severně od Kaspického moře ve zvláštní ekonomické zóně, řekl ČTK obchodní manažer Jan Kučera. Předání bloku zákazníkovi je plánované na začátek roku 2018.

Kazachstán a okolní středoasijské země jsou velmi rychle se rozvíjejícím trhem. Do roku 2020 chtějí postavit podobné elektrárny o celkovém výkonu 23 GW. "Projekt tak může být rozhodující referencí pro získání dalších zakázek v perspektivním teritoriu," uvedl Kučera.

Ve zvláštní ekonomické zóně se postupně buduje rozsáhlý petrochemický komplex s jednotkami na výrobu sladké vody z vody mořské. Celý paroplynový blok bude vyrábět elektřinu primárně pro vlastní spotřebu a přebytky bude distribuovat do veřejné sítě. Investorem je místní IPC of Karabatan (Integrated Petrochemical Complex).

Doosan Škoda Power dodá kromě turbín a generátoru ještě příslušenství a převodovku. "Kondenzační industriální turbíny jsou osvědčené jednotělesové konstrukce. Pro projekt Karabatan je uvažován koncept s axiálním výstupem do vzduchového kondenzátoru a odběrem páry do regenerace," uvedl Kučera. 

Doosan Škoda Power loni utržila 9,1 miliardy korun, meziročně o 300 milionů korun více. Podnik s 1350 zaměstnanci, od konce roku 2009 člen globální jihokorejské skupiny Doosan, je významným evropským výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především vybavení strojoven parních turbín. Firma, která má téměř desetiprocentní podíl na světovém trhu parních turbín, 100 procent turbín vyváží.

19.05.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...