1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Poptávka po repasovaných robotech vzrostla v roce 2022 více než o čtvrtinu

abb logo1Ostrava - Poptávka po repasovaných robotech vzrostla v roce 2022 více než o čtvrtinu. Souviselo to s prodlouženými dodacími lhůtami v důsledku narušení dodavatelského řetězce, které bylo z velké části způsobeno celosvětovou covidovou pandemií.

ČTK to sdělila v tiskové zprávě společnost ABB, která ve svém globálním centru robotiky v Ostravě od roku 2007 repasovala 3878 robotů. Podle firmy se očekává, že poptávka poroste i nadále, protože i výrobci hledají udržitelnější řešení.

Znovu použít lze většinou 60 až 80 procent původního robotu, zbytek se odesílá k recyklaci. "Roboty ABB nasazené v automobilovém průmyslu lze po repasi využít podruhé, pětinu z nich i potřetí," uvedla firma. Pořízení repasovaného robotu podle firmy oproti koupi nového snižuje emise oxidu uhelnatého z výroby o 75 procent.

Výrobci robotů podle ABB neustále hledají cesty, jak snížit svou ekologickou stopu a odpovědně opotřebené roboty likvidovat. "Kvůli svým specifickým schopnostem hrají roboty při snižování plýtvání materiálem významnou roli, a proto jejich prodej významně roste. Podle zprávy Mezinárodní federace robotů (IFR) bylo v roce 2021 v továrnách po celém světě instalováno více než 500.000 nových průmyslových robotů, což je rekordní počet," uvedla ABB.

Firma ve svém ostravském repasním centru kromě robotů a kontrolérů renovuje také periferní zařízení. V Asii, Evropě a USA má ABB šest repasních center, kde je ročně repasováno přibližně 250 robotů.

ABB je přední globální technologická společnost se sídlem ve Švýcarsku, působí v automatizaci a energetice. Ve více než 100 zemích má 105.000 zaměstnanců. V Česku provozuje mimo jiné výrobní závody v Praze, Brně, Ostravě, Mošnově nebo Jablonci nad Nisou. ABB Robotika a Automatizace je předním světovým poskytovatelem robotiky a procesní automatizace. Divize zaměstnává přibližně 11.000 lidí v 53 zemích.

11.05.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...