1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Pramet Tools loni zvýšil tržby o procento na 1,8 mld Kč

Pramet toolsŠumperk - Společnost Pramet Tools, která se v Šumperku zabývá vývojem, výrobou a prodejem obráběcích nástrojů ze slinutého karbidu, loni zvýšila tržby meziročně o jedno procento na 1,764 miliardy korun.

Nekonsolidovaný zisk firmy podle předběžných výsledků klesl o 7,5 procenta na 354 milionů korun. Konsolidované tržby Pramet Tools včetně zahraničních poboček v roce 2013 vzrostly z předloňských 2,24 miliardy na 2,58 miliardy korun. ČTK to řekl ředitel společnosti Petr Beneš.

"Výsledky hospodaření jsou lepší, než jsme původně čekali," uvedl Beneš, podle kterého firma loni zaznamenala pokles některých zakázek v Rusku, které patří mezi její klíčová exportní teritoria. "Vláda v Rusku přesunuje peníze do olympijské Soči, takže se šetří jinde a na ruské železnici nám kvůli tomu ubylo zakázek," podotkl Beneš. Firma proto v Rusku hledá nové obchodní příležitosti, kterými se jí postupně daří nahrazovat snížené dodávky nástrojů pro tamní železnici.

Zároveň si společnost Pramet Tools podle Beneše polepšila na většině zahraničních trhů, na kterých působí. "Zejména se nám dařilo v Číně, kde náš prodej loni meziročně vzrostl o 29 procent," uvedl Beneš. Export se na loňských tržbách Prametu podílel 70 procenty a tuzemsko 30 procenty. Firma vyváží do pěti desítek zemí. Na Rusko připadá 25 procent a na Německo desetina tržeb. Stěžejním trhem zůstává Česko, která se na tržbách Pramet Tools podílí zhruba třetinou. Mezi hlavní tuzemské zákazníky patří například dodavatelé pro automobilový průmysl či strojírenské firmy, jako jsou Vítkovice či Žďas.

Pramet Tools v posledních letech soustředí síly také na dodávky obráběcích nástrojů pro vysokorychlostní železnice. "Údržba vysokorychlostních tratí, jejichž koleje musí mít velkou přesnost, se vyznačuje potřebou nasazení špičkových nástrojů," řekl Beneš. Společnost už dodává speciálních frézy pro firmy, které v Německu zajišťují údržbu vysokorychlostních tratí. "Obchodní příležitosti hledáme i v dalších zemích s vlastní sítí vysokorychlostních tratí. Například v Číně dodáváme aplikace pro klasickou železnici a snažíme se proniknout i do oblasti vysokorychlostní dopravy. Čína se totiž může pochlubit nejdelší sítí vysokorychlostních tratí na světě," podotkl Beneš.

Podíl tržeb za dodávky obráběcích nástrojů pro železniční obor se tak postupně zvyšuje. V Česku firma Pramet Tools spolupracuje například s prostějovskou společností DT - Výhybkárna a strojírna, která vyrábí železniční a tramvajové výhybky. "Klademe velký důraz na rozvoj výrobkového portfolia a inovace. Loňský rok byl z tohoto pohledu rekordní, když jsme na trh uvedli 1900 nových a inovovaných nástrojů," řekl Beneš.

Firmu Pramet Tools s.r.o., která loni zaměstnávala v průměru 632 lidí, stoprocentně vlastní švédská Pramet Scandinavia AB. Stoprocentní podíl v mezinárodní skupině firem, do které patří i Pramet, na konci roku 2011 dokoupila švédská společnost Sandvik, která už dříve byla většinovým vlastníkem seskupení.

27.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...