1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Projekt turecké elektrárny by mohla převzít speciální, zvláště k tomu určená firma VPE

vitkovice-machinery logoOSTRAVA – S řešením pro tureckou elektrárnu Yunus Emre by mohla přijít insolvencí nezatížená společnost v rámci strojírenského holdingu Vítkovice. Ten je připraven novou společnost pro daný účel založit.

Společnost by mohla být pro všechny zainteresované strany v projektu Adularya lepším partnerem, než původní VÍTKOVICE POWER ENGINEERING (VPE). Zvažovaný postup je v souladu s uvažovanými parametry povolené reorganizace VPE. Insolvenční zákon umožňuje odmítnutí plnění kontraktu VPE o výstavbě s tureckým investorem, což se tedy nyní také děje.

„Projekt by mohl běžet mimo VPE, tedy mimo firmu v insolvenci. Máme za to, že tato nabídka by mohla být pro tureckou stranu, ČEB i EGAP zajímavá," uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Vítkovice, a.s. Libor Witassek.

Vyčlenění projektu Adularya mimo majetkovou podstatu VPE by mohlo být současně pozitivně vnímáno věřiteli VPE.

Nejprve musí dojít ze strany VPE k odmítnutí plnění z hlavního kontraktu v souladu s insolvenčním zákonem. K odmítnutí by mělo dojít řádově v jednotkách dnů. Následně budou zahájena jednání o podmínkách převedení projektu do nové společnosti. K naplnění záměru musí následovat řada právních kroků a ujednání, a to i na mezinárodní úrovni.

„My se jednoznačně snažíme najít pozitivní východisko z potíží kolem elektrárny. Příjemcem úvěru od ČEB je ale turecký investor, který byl de facto znárodněn, a na české i turecké straně tak do věci vstupuje i stát," upozornil L. Witassek s tím, že náklady na zazimování elektrárny zatím hradí vítkovická skupina. Bez vynaložení těchto nákladů by hrozil vznik dodatečných škod na projektu vlivem klimatických podmínek a oddálení jeho úspěšného dokončení.

18.01.2017

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...