1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Siemens dodá elektrárny pro největší plovoucí větrnou farmu na světě

SiemensSpolečnost Siemens dodá větrné elektrárny pro Hywind Scotland Project, největší plovoucí větrnou farmu na světě o výkonu 30 MW.

Instalace, realizovaná pro norskou společnost Statoil, by měla začít v první polovině roku 2017. Farma se bude nacházet ve skotských vodách, přibližně 25 km východně od přístavního města Petershead v Aberdensheere.

Větrný park bude tvořit pět elektráren Siemens SWT-6.0-154, každá o výkonu 6 MW. Jednotlivé elektrárny budou ke dnu připevněny speciálním lanovým tubusem, který je vyplněn zátěží a stabilizuje tak elektrárnu. Kotvící systém je tříbodový, čímž je dosaženo optimální rovnováhy. Farma se bude nacházet na hloubce 90–120 metrů a ročně by měla dodat 135 GWh. Takovéto množství energie by mohlo postačit pro přibližně 20 000 domácností.

Současný skotský projekt ukazuje, že koncept rozsáhlých plovoucích větrných parků může mít plnohodnotné komerční využití. Plovoucí elektrárna prokázala svou efektivitu a účinnost již v roce 2009, kdy společnost Siemens nainstalovala celosvětově první prototyp s výkonem 2,3 MW. Nashromážděné zkušenosti tak posloužily ke zvládnutí všech specifik, které vyplývají z regulace a řízení pohybující se větrné elektrárny. Podle některých odhadů by plovoucí větrné elektrárny mohly mít v roce 2030 instalovaný výkon až 3,4 GW.

20.01.2016

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...