1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Electric otestovala první z nových trolejbusů pro Sofii

Skoda PlzenPlzeň - V plzeňských ulicích se na začátku prosince při zkušebních jízdách objevil první z nových trolejbusů, které vyrábí pro hlavní město Bulharska Škoda Electric.

Plzeňská společnost bude vozidlo expedovat do Sofie po dokončení testovacích jízd, a to ještě před Vánocemi. V příštím roce má pak následovat premiérový trolejbus dalších 49 vozidel, řekla ČTK Lubomíra Černá, mluvčí mateřské Škody Transportation.

Škodovka vyrobí pro dopravní podnik v Sofii 50 trolejbusů typu Škoda 27 Tr., jde o zakázku za 700 milionů korun. Jsou to osmnáctimetrové nízkopodlažní kloubové trolejbusy. Vozidla v modrožlutých barvách jsou vybavené pomocným dieselagregátem, takže mohou jet i mimo trakční vedení.

Projekt dodávek nových trolejbusů pro Sofii je realizován s EU. Škoda Electric uzavřela kontrakt letos v červnu na základě vítězství ve výběrovém řízení, které loni vyhlásil sofijský dopravní podnik. Firma v tendru porazila konkurenty z Ukrajiny a Ruska.

Podle Karla Majera, ředitele divize Trolejbusy Škody Electric, se firmě v Bulharsku v poslední době daří. "Získali jsme zde nejen kontrakt na 50 vozů pro Sofii, ale i další zakázku na sto vozidel za 1,2 miliardy Kč. Tu sice zastřešuje bulharské město Burgas, ale trolejbusy budou v rámci kontraktu dodány rovněž do Varny, Stare Zagory a Plevenu," řekl Majer. Kromě Bulharska budou nové české trolejbusy k vidění také například v lotyšské Rize nebo Bratislavě.

Škoda Electric letos uzavřela kontrakty na trolejbusy za celkem 5,4 miliardy Kč. Společnost je dnes největším evropským výrobcem trolejbusů. Dodává je také do maďarského Szegedu, uzbeckého města Urgenč a Říma. Za dobu existence trolejbusové výroby dodala Škodovka vozy nejen do Evropy, ale i do Asie nebo Severní Ameriky.

Škoda Electric se 760 zaměstnanci loni utržila 3,3 miliardy Kč, meziročně zhruba o desetinu více. Loňský čistý zisk činil 607 milionů Kč, o rok dříve to bylo 700 milionů Kč. Letos plánuje podnik tržby téměř čtyři miliardy Kč.

06.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...